Shell ziet gasproject niet als drukmiddel

ROTTERDAM, 13 NOV. De Koninklijke/Shell Groep is niet van plan af te zien van een groot project voor vloeibaar aardgas in Nigeria om het militaire regime in dat land onder druk te zetten. De Britse premier John Major, die het Nigeriaanse regime zaterdag fel bekritiseerde wegens de executies van negen activisten uit Ogoniland, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa, zei gisteren met Shell te willen praten over het gasproject.

Volgens Major is een complete olieboycot van Nigeria echter niet het juiste middel om het regime tot een behoorlijk mensenrechtenbeleid te dwingen. “Zo'n boycot zou meer schade aan de bevolking doen dan aan het regime.” Wel wenst de Britse premier de komende dagen “uitleg” van Shell over de voorgenomen investering van 4 miljard dollar voor het vloeibaar gas-project. Een Shell-woordvoerder zegt dat de executies geen verandering brengen in het voornemen om “eind dit jaar” over de nieuwe investering te beslissen.

Shell heeft grote belangen in de olie- en gaswinning in Nigeria. De maatschappij is operator (bedrijfsvoerder) voor een consortium met enkele andere olieconcerns en produceert ongeveer de helft van de 1,4 miljoen vaten olie die Nigeria per dag op de markt brengt. De helft van de Nigeriaanse olie die wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Europa, wordt weer in Shell-raffinaderijen, onder andere in Nederland, verwerkt.

Bij de oliewinning komt een grote hoeveelheid gas vrij, die in Nigeria bij gebrek aan installaties voor opvang al jaren wordt 'afgefakkeld' (verbrand). Daardoor gaat een enorme hoeveelheid energie verloren en ontstaan onnodige emissies. Shell heeft daarom samen met het Franse olieconcern Elf Aquitaine en een Nigeriaans bedrijf een plan opgesteld voor het vloeibaar maken van aardgas (LNG-Liquid Natural Gas). Dit vloeibare gas kan dan met speciale tankers naar de VS en Europa worden gebracht en daar weer gasvormig worden gemaakt.

Een woordvoerder van Shell zegt dat al geruime tijd geleden is bekendgemaakt dat er eind dit jaar over het project, waarin Shell zelf een belang van 24 procent zou nemen, wordt beslist. Daarin brengen de executies van vrijdag geen verandering. Shell ziet het gasplan als “een belangrijk milieuproject”, omdat het de affakkeling van gas sterk vermindert. Bovendien is het project belangrijk voor de werkgelegenheid in Nigeria: het levert 6.000 banen op een “een significante hoeveelheid vast werk voor lokale aannemers”.

Shell liet vrijdag al weten fel tegen een olieboycot van Nigeria te zijn. “Daar is de bevolking zeker niet mee gediend. Wij hebben daar ruim 5.000 mensen in dienst, waarvan 95 procent Nigerianen, en nog eens 25.000 werknemers van lokale aannemers zijn afhankelijk van onze opdrachten”, aldus de Shell-woordvoerder vanochtend.