SALADE MET TOFU

Wie de hand heeft weten te leggen op verse tofu (zie recept 3 oktobert) weet zich verzekerd van een verfijnde en voedzame salade, die bijvoorbeeld gegeten kan worden na een bord pasta met tomatensaus of een andere vleesloze saus.

Met voorverpakte tofu kan deze salade ook worden gemaakt, al zal die wonderbaarlijk delicate smaak en textuur van verse tofu een gemis zijn. De benodigde bindsla, ook wel Romaine genoemd, is altijd te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels voor gemiddeld fl.1,25 per krop. Ach, ach, die brave Hollandse groenteman, wat heeft hij het toch te verduren met de handelsgeest van die hardgroeiende allochtone middenstand in Nederland.

Voor 2-3 porties:

200 gram verse tofu

100 gram bindsla (hart van de krop)

1 tamelijk rijpe avocado (kamertemperatuur)

1/4 bosje bieslook

voor de dressing: 1 theelepel Dijonmosterd

1 eetlepel wijnazijn

zout en versgemalen peper

3-4 eetlepels olijfolie (extra vierge)

Snijd het blok tofu in dikke plakken en vervolgens elke plak in 9 blokjes. Doe de tofu in een pan met kokend en gezouten water, draai het vuur laag en wacht tot de blokjes komen bovendrijven. Schep ze uit het water en laat ze uitlekken en afkoelen op een theedoek. Was en droog intussen de slabladeren en snijd ze overdwars in brede (4-5 cm) repen. Halveer de avocado, verwijder schil en pit, snijd beide helften overdwars en schuinweg in tamelijk dikke plakken en halveer ze eenmaal overlangs. Doe tofu, avocado en bindsla in een ruime slakom en knip er de bieslook over. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar in een kommetje. Maak de salade luchtigjes aan met een dressing en serveer direct.

    • Florine Boucher