Rabbijnen genoemd die 'tot moord aanzetten'

TEL AVIV, 13 NOV. In Israel zijn het afgelopen weekeinde de namen bekend geworden van twee rabbijnen die volgens rabbijn Yoel Bin-Nun uit de nederzetting Ofra zich indertijd op religieuze gronden zouden hebben uitgesproken voor het doden van premier Yitzhak Rabin. Het gaat om rabbijn Dov Lior, de rabbijn van de joodse stadswijk Kiryat Arba bij Hebron, en rabbijn Nachum Rabinovits, hoofd van een jesjiva (religieus opleidingsinstituut) in Ma'ale Adumin, een joodse stad op de Westelijke Jordaanoever nabij Jeruzalem.

Rabbijn Yoel Bin-Nun heeft deze namen gegeven aan Israels twee opperrabbijnen. De door hem genoemde rabbijnen ondertekenden dit jaar een oproep van een grotere groep rabbijnen uit de bezette gebieden aan religieuze soldaten om geen gehoor te geven aan orders om nederzettingen te ontruimen. Volgens de Israelische kranten van vandaag hebben beide rabbijnen tegenover de opperrabbijnen krachtig ontkend tot moord op Rabin te hebben aangezet.

Ondertussen rijst de vraag of Bin-Nuns beschuldigingen van dien aard zijn dat op grond van 'aanzetten tot moord' gerechtelijke stappen tegen de twee rabbijnen moeten worden genomen. Een dergelijke beslissing zou van de zijde van aanhangers van deze invloedrijke rabbijnen onder de kolonisten tot extreme reacties kunnen leiden. Michael Ben Yair, de juridische adviseur van de regering, heeft het afgelopen weekeinde gezegd dat ook het leven van waarnemend premier Shimon Peres in gevaar is.

De politie heeft het afgelopen weekeinde een soldaat uit een militaire elite-eenheid en diens vader wegens de moord op Rabin gearresteerd. Ook zoekt de politie naar een rabbijn die de moordenaar Yigal Amir op religieuze gronden toestemming zou hebben gegeven voor de moord of daartoe zou hebben aangemoedigd. Politiekringen voeden de Israelische pers met berichten waaruit valt af te leiden dat de moordenaar deel uitmaakte van een ultra-nationalistische ondergrondse beweging die het ook op andere politieke persoonlijkheden in Israel had gemunt en aanslagen tegen Palestijnen zouvoorbereiden.