Protest tegen ophanging

DEN HAAG - “De junta heeft een hel van Nigeria gemaakt”, zei O. Joel, leider van een protestdemonstratie vandaag voor de Nigeriaanse ambassade in Den Haag. Aanleiding voor de demonstratie van 25 Nigerianen was het ophangen van de schrijver Ken Saro-Wiwa en acht milieuactivisten vrijdag. Volgens Joel is de ophanging “het zichtbare 'hoogtepunt' van de manier waarop de huidige criminele Nigeriaanse regering mensenrechten schendt.”

Er zitten vele politieke gevangenen in een dodencel te wachten op hun ophanging, aldus Joel. “Die dreigen te worden vergeten. Dat is de belangrijkste reden waarom we hier staan.”

De demonstranten zijn politieke en religieuze vluchtelingen. De meesten zijn ontsnapt uit Nigeriaanse gevangenissen waar ze terecht kwamen omdat ze kritiek leverden op het bewind. Ze vormen nu de Nigerian Democratic Movement in the Netherlands.

De organisatie deelde aan passanten vlugschriften uit, getiteld 'Nigeria, een land in teruggang'. Daarin worden de VN opgeroepen economische sancties tegen Nigeria te treffen. Maar volgens de actieleider is dat niet genoeg: “De militaire junta moet gewoon weg.” Ook moeten alle VN-landen Nigerianen politiek asiel verlenen.

Met een demonstratiebord 'John Major my ass' in de hand, legde K. Agunloye uit dat er ook religieuze problemen zijn in de 'hel die Nigeria heet'. Volgens Agunloye vallen er duizenden doden in de noordelijke provincies bij conflicten tussen christenen en moslims.