Politiebonden en Dijkstal praten weer

DEN HAAG, 13 NOV. De politiebonden en minister Dijkstal hervatten vanmiddag in Den Haag het overleg over een nieuwe cao. Dijkstal heeft de bonden toegezegd een nieuw bod te zullen doen. Het overleg tussen de politiebonden en het ministerie van binnenlandse zaken zat vast sinds 18 oktober. Volgens voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond heeft Dijkstal voldaan aan de twee voorwaarden die de bonden hebben gesteld om weer om de tafel te gaan zitten. De bonden hadden geëist dat Dijkstal zelf bij het overleg aanwezig zou zijn en dat hij met een beter bod zou komen. Toen Dijkstal vanmorgen liet weten deze voorwaarden te zullen inwilligen, zijn de bonden ingegaan op Dijkstals uitnodiging vanmiddag naar Den Haag te komen.

Politie-acties die voor de komende dagen op het programma staan in Leiden, Amsterdam en Den Bosch zullen volgens Van Duijn alleen worden afgelast als het nieuwe bod hoog genoeg is. “Anders zal dit leiden tot een uitnodiging van ons tot meer acties, en die zullen zeker komen.” Zaterdag dreigde Dijkstal op een VVD-bijeenkomst nog naar de rechter te stappen als de bonden bleven weigeren verder te onderhandelen over een nieuwe cao.

De politiebonden eisen van Dijkstal een eenjarige cao voor de periode vanaf april 1995 met een structurele loonsverhoging van 2 procent, een incidentele loonsverhoging van 0,3 procent, inbouw van 20 procent onregelmatigheidstoeslag in het salaris en een 36-urige werkweek in 1997 met de garantie dat de bestaande arbeidsplaatsen volledig worden herbezet. Tot nu toe wilde Dijkstal niet verder gaan dan een eenjarige cao met een structurele loonsverhoging van 1 procent. Verder is hij bereid 0,2 procent incidenteel uit te keren. In het overleg waren de partijen al wel overeengekomen de 36-urige werkweek en de inconveniëntietoeslag uit te stellen.