Overwinning Wit-Rusland nadelig voor Oranje

Als het Nederlands voetbalelftal woensdag van Noorwegen wint, zal het vrijwel zeker nóg een kwalificatieduel moeten spelen om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Engeland. Die extra wedstrijd vindt op 13 december in Liverpool plaats. Nederland is daartoe veroordeeld omdat het waarschijnlijk tot de twee nummers twee uit de acht kwalificatiegroepen zal behoren die het minste punten hebben behaald. De tegenstander van Oranje zal dan de nummer twee uit groep 3 - Turkije als het van Zweden verliest - of uit groep 6 zijn, Ierland, Oostenrijk of Portugal.

Malta had Nederland gisteren kunnen helpen door in haar laatste duel in groep 5 minstens gelijk te spelen tegen Wit-Rusland. Het werd in La Valetta 2-0 voor de Witrussen. Daardoor passeerde Wit-Rusland Luxemburg als nummer vier in de poule. En het klassement van de nummers twee wordt opgemaakt op grond van de resultaten tegen de nummers één, drie en vier. Voor Nederland zou het daarom gunstig zijn als Luxemburg vierde werd. Van dat land won Oranje twee keer, terwijl van Wit-Rusland een keer werd verloren.

Er is nog één mogelijkheid waarbij Nederland - bij winst op de Noren - de extra wedstrijd in Liverpool kan ontlopen. Dat is wanneer Tsjechië woensdag op eigen veld niet van Luxemburg wint. Want in dat geval zal Nederland poulewinnaar zijn en is het automatisch voor de eindronde geplaatst. Tsjechië wint groep 5 als het de Luxemburgers verslaat.

In groep 6, waaruit hoogstwaarschijnlijk één de twee nummers twee voor het kwalificatieduel op 13 december komt, staat Portugal eerste met twintig punten, gevolgd door Ierland (17) en Oostenrijk (16). In de laatste ronde, komende woensdag, worden Portugal-Ierland en Noord-Ierland-Oostenrijk gespeeld.