Nederlands elftal komt meestal traag op gang

Het Nederlands voetbalelftal moet woensdag van Noorwegen winnen om zich te kunnen plaatsen voor de EK-eindronde van 1996. Oranje heeft wel vaker voor hete vuren gestaan. Meestal lukte het, af en toe ook niet. Een overzicht van alle kwalificatietoernooien van Nederland sinds dat van het WK van 1974.

WK'74

Nederland heeft in de laatste wedstrijd in groep 3 genoeg aan een gelijkspel om zich voor Duitsland te kwalificeren. Concurrent België is er net zoals Oranje in geslaagd zijn duels tegen de andere ploegen, Noorwegen en IJsland, te winnen. Maar België heeft een beduidend slechter doelsaldo. Nederland verslaat onder meer de Noren met 9-0. Uit in Oslo wint Oranje moeizaam met 2-1 door een winnend doelpunt van Hulshoff. Het beslissende treffen tegen België eindigt in het Olympisch Stadion in 0-0, maar de Nederlanders mogen niet klagen als de Russische arbiter Kazakov een treffer van Verheijen wegens buitenspel afkeurt.

GEPLAATST

EK'76

In Charkov verliest Nederland met liefst 4-1 van Polen. Na dat debâcle bedanken de PSV'ers Van Beveren en Van der Kuylen voor Oranje wegens problemen met Cruijff. Aangezien de ploeg van bondscoach Knobel de return van de Polen (3-0) wint en ook Italië (3-1) verslaat, kan Nederland zich in de laatste groepswedstrijd tegen de Italianen zelfs een kleine nederlaag permitteren. Het wordt in Rome 1-0. Polen eindigt met hetzelfde puntental als Oranje, maar heeft een minder doelsaldo (+6 om +4).

GEPLAATST

WK'78

Nederland wordt afgetekend eerste in een groep met België, Noord-Ierland en IJsland. De kwalificatie lijkt daarom eenvoudiger dan zij in werkelijkheid is. De uitwedstrijden tegen IJsland en Noord-Ierland worden moeizaam met 1-0 gewonnen door doelpunten van respectievelijk Geels en Willy van de Kerkhof. In Antwerpen is de zege op België wel overtuigend, 2-0 door treffers van Cruijff. Alleen tegen de Noordieren, met George Best in de gelederen, wordt in Rotterdam een punt verspeeld (2-2).

GEPLAATST

EK'80

Een gelijkspel in de laatste poulewedstrijd in en tegen Oost-Duitsland is voor Nederland voldoende. Oranje wint in Leipzig met 3-2, na een achterstand van 2-0. Thijssen, Kist en René van de Kerkhof maken de doelpunten. Ling wordt in de eerste helft samen met tegenstander Weise van het veld gestuurd. Nederland verliest in groep 4 maar één duel: 2-0 tegen Polen dat op een punt achterstand op de tweede plaats eindigt.

GEPLAATST

WK'82

Vooral door misstappen tegen Ierland - 2-1 verlies in Dublin, 2-2 in Rotterdam - moet Nederland de laatste poulewedstrijd in en tegen Frankrijk gelijk spelen om toch nog als tweede te eindigen. Bondscoach Rijvers haalt voor de duels tegen de Belgen (3-0 winst) en de Fransen Johan Neeskens na een afwezigheid van tweeëneenhalf jaar terug. Hij laat de speler van New York Cosmos zelfs bij hem thuis slapen. In Parijs is Oranje echter kansloos en verliest het met 2-0 door doelpunten van Platini en Six. België en Frankrijk gaan naar de eindronde in Spanje.

NIET GEPLAATST

EK'84

Nederland en Spanje zijn in poule 7 veruit de sterksten. De twee landen winnen een keer van elkaar en spelen daarnaast beide nog één keer gelijk. Nederland 1-1 op IJsland, Spanje 3-3 tegen Ierland. Het komt uiteindelijk op de duels van de koplopers tegen Malta aan. Nederland wint met 5-0 van de zwakke opponent. Spanje moet vier dagen later met elf doelpunten verschil winnen om op de eerste plaats te eindigen. Het wordt in Sevilla 12-1, na een voorsprong van de Maltezers. Er zijn na afloop geruchten dat Malta-doelman Bonello zou zijn omgekocht. Van bondscoach Rijvers wordt beweerd dat hij de beslissende wedstrijd niet heeft gezien omdat hij bij de buren aan het klaverjassen is.

NIET GEPLAATST

WK'86

Nederland verliest in groep 5 zijn eerste twee wedstrijden, thuis tegen Hongarije (1-2) en uit tegen Oostenrijk (0-1, eigen treffer van Valke). Ook de return tegen de Oostenrijkers wordt niet gewonnen (1-1). Toch eindigt Nederland door een zege bij het al geplaatste Hongarije (1-0, door De Wit) nog als tweede in de groep. Het eerste duel in de noodzakelijke beslissingstweekamp met België (nummer twee in groep 1) eindigt in Brussel in 1-0 voor de thuisploeg. Kieft krijgt in de beginfase een rode kaart. In de return in Rotterdam komt Nederland met 2-0 voor door doelpunten van Houtman en De Wit. Vijf minuten voor tijd zorgt Grün voor een enorme deceptie door de Belgen naar Mexico te koppen (2-1).

NIET GEPLAATST

EK'88

Nederland wordt afgetekend eerste in groep 5. Oranje wint zes wedstrijden en speelt er twee gelijk, opmerkelijk genoeg beide in thuiswedstrijden tegen Polen en Griekenland. De Nederlandse kwalificatie komt alleen in gevaar als in De Kuip tijdens de ontmoeting met Cyprus (8-0) door een supporter een bom op het veld wordt gegooid. De UEFA verklaart het duel ongeldig en laat 'm anderhalve maand later zonder publiek overspelen. Het wordt 4-0. Nummer twee Griekenland eindigt op vijf punten van Nederland.

GEPLAATST

WK'90

Nederland plaatst zich ogenschijnlijk probleemloos voor de eindronde. Uit de groep van vier gaan twee landen over. Tegen Duitsland wordt volgens plan gelijkgespeeld (0-0 en 1-1). In de andere duels is er geen sprake van puntverlies. Al wint Oranje wel uitermate moeizaam thuis van Wales (1-0, door Gullit zeven minuten voor tijd) en uit van Finland (1-0, door Kieft vier minuten voor het einde). Ondanks de kwalificatie wordt bondscoach Libregts op voordracht van een deel van de spelersgroep ontslagen.

GEPLAATST

EK'92

Zelfs met een kleine nederlaag in de laatste wedstrijd tegen Griekenland zou Nederland bovenaan in de poule kunnen eindigen. Want in dat geval zouden de Grieken hun slotduel tegen Malta met acht doelpunten moeten winnen om Nederland te passeren. Maar Oranje verslaat de concurrent met 2-0 door treffers van Bergkamp en Blind. Aanvoerder Gullit haakt af tijdens de warming-up en weigert een verdovende injectie. Door de zege wordt de slechte start tegen Portugal - 1-0 nederlaag in Porto - ongedaan gemaakt. De moeizaam verlopen return kent dezelfde uitslag, maar dan in het voordeel van Nederland door een doelpunt van Richard Witschge.

GEPLAATST

WK'94

Nederland begint teleurstellend met een nederlaag in Noorwegen (1-2) en een gelijkspel op eigen veld tegen Polen (2-2). In die laatste wedstrijd zorgen twee treffers van invaller-debutant Van Vossen dat Oranje niet weer verliest. Nederland blijft verder ongeslagen hoewel thuis niet van Noorwegen kan worden gewonnen (0-0). Een gelijkspel op Wembley (2-2) en een zege in de return op Engeland (2-0) - met het geluk dat Koeman de verdiende rode kaart niet krijgt - brengt Oranje op de tweede plaats achter Noorwegen. Een gelijkspel in en tegen Polen is dan voldoende voor kwalificatie. Met een 3-1 overwinning maakt Oranje aan alle twijfels een eind.

GEPLAATST