Minister Japan weg na uitspraken bezetting Korea

TOKIO, 13 NOV. De Japanse minister Takami Eto heeft vandaag zijn ontslag aangeboden na uitspraken over de Japanse bezetting van Korea die grote woede hadden opgewekt in Zuid-Korea. Op 11 oktober zei Eto naar verluidt dat de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland ook “enkele goede effecten heeft gehad zoals de bouw van scholen, spoorwegen en havens”. Eto is directeur-generaal van het bureau algemene zaken, een functie met de rang van minister, en lid van de Liberaal-Democratische Partij.

Eto deed zijn uitlatingen in vertrouwen tegenover een kleine groep journalisten aan het einde van een persconferentie. Een Zuidkoreaanse krant kreeg via een anonieme brief de tekst van de uitlatingen. Na publikatie van de tekst diende de Zuidkoreaanse regering vorige week een protest in en vroeg de Japanse regering om “passende maatregelen”. Tevens zegde de Zuidkoreaanse regering een gepland bezoek af van de Japanse minister van buitenlandse zaken aan Zuid-Korea. Het bezoek was bedoeld als voorbereiding op de bijeenkomst van regeringsleiders van de 18 landen van het Asian Pacific Economic Cooperation forum op 18 november.

Vorige week maakte Eto zijn excuses voor de uitlatingen en kreeg een reprimande van de sociaal-democratische premier, Tomiichi Murayama. Wat betreft de Japanse regering was de zaak hiermee afgedaan, maar de druk bleef voortduren. Vanmorgen zei de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken dat de top van 18 november niet zou kunnen doorgaan als Eto niet aftrad.

    • Hans van der Lugt