Meridian Arts

Meridian Arts Ensemble: Prime Meridian (Channel Crossings CCS 8195

Waar het Kronos Kwartet al jaren strijkend slaagt in het slechten van muren tussen de genres, doet Meridian Arts dat op koperblaasinstrumenten. Op Prime Meridian gaat het Ensemble verder op de weg die in '93 werd ingeslagen met Smart went crazy: behalve verveling is niks taboe. Opnieuw staat Frank Zappa op het programma, met wie voor die vorige cd nog werd samengewerkt. Verder zijn er naast een flardje Strawinsky stukken te horen van Frank London, een trompettist die zijn tijd verdeelt tussen klezmer en jazz, en van de legendarische Captain Beefheart.

Dat de zes musici een stukje solo-of koorzang niet uit de weg gaan is dus begrijpelijk. De nieuwe tweede trompettist Kevin Cobb en hoornist Daniel Grabois gaan de perken zelfs nog verder te buiten: de eerste speelt 'freaky guitar' in de Shvitz Suite van London, de tweede grijpt soms haastig een altsax. Ook drummer John Ferrari treedt soms krachtig op de voorgrond, bijvoorbeeld in Song for a dead King van leider leider/trompettist Jon Nelson. De tekst gaat over Elvis Presley en er wordt jazzy in geïmproviseerd.

Vergeleken met de vorige cd is Prime Meridian weliswaar stukken 'wilder' maar niettemin soms niet wild genoeg. Het Beefheart-repertoire bijvoorbeeld, had best wat idioter gemogen. Hoe deze musici dit repertoire live aanpakken is in de serie 'November Music' binnenkort te horen in Maastricht, Gent, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

    • Frans van Leeuwen