Lubbers en de NAVO

FRANKFURTER ALLGEMEINE

Deze kwestie heeft de reputatie aan beide zijden (in de Verenigde Staten en in Europa) bepaald geen goed gedaan; men moet de affaire zo snel mogelijk beëindigen. Het beste middel daarvoor is een feilloze en onberispelijke kandidaat. Het is nog niet duidelijk of de Noorweegse premier Brundtland of de vroegere Britse minister van buitenlandse zaken Hurd met hun kort na het terugtreden van Claes afgegeven 'nee' al het laatste woord hebben gesproken. De uit de Senaat gestapte Amerikaanse politicus Nunn, die een soort geheime favoriet was, zullen de Europeanen na deze gang van zaken vermoedelijk geen kans geven. Ondanks talrijke ontkenningen duikt ook steeds weer de naam van de Duitse minister van defensie Rühe op. Wie de ongelukkige Claes echter ook zal opvolgen, in het Brusselse NAVO-hoofdkwartier zijn er veel scherven die deze of gene nieuwkomer eerst zal moeten lijmen.