Lubbers en de NAVO

LE MONDE

Het Amerikaanse veto tegen de meerderheidskandidaat van de Europese landen zaait onrust in de alliantie, wat de werkelijke motieven ervan ook zijn geweest. Ook al probeert de Amerikaanse regering nu de gemoederen tot bedaren te brengen, ze zal niet kunnen verhinderen dat haar beslissing in Europa wordt gevoeld als een openbare bruskering, en als de slechtste manier om de Amerikaanse superioriteit in de verdragsorganisatie te onderstrepen. [..] Na de officiële kandidatuur van Ellemann Jensen en Lubbers dreigde te gebeuren wat nu daadwerkelijk is gebeurd: door het uitblijven van consensus hebben de concurrenten het geen van beiden gehaald. Waar nog de reserves bijkwamen die de Amerikanen in toenemende mate zeggen te hebben over de persoonlijkheid van de heer Lubbers, in het bijzonder over zijn geschiktheid de NAVO te vertegenwoordigen op het moment dat de Amerikanen zich opmaken om 20.000 man naar Bosnië te sturen. De NAVO, die zijn gehavende blazoen moet oppoetsen na vier oorlogsjaren in het voormalig Joegoslavië, had deze ongelukkige episode kunnen voorkomen.