Lubbers en de NAVO

HERALD TRIBUNE

(Columnist Jim Hoagland:) Deze ruzie zou nogal mal zijn als de NAVO niet stond voor urgente beslissingen aangaande Centraal-Europa, Rusland en Bosnië. Het had ook een gevecht waard kunnen zijn als Amerika gegronde redenen had te twijfelen aan de heer Lubbers of een veel betere kandidaat in de aanbieding had. Maar geen van deze beweringen was waar.

Door de actuele verschuivingen in de internationale verhoudingen ziet Amerika zich geplaatst voor ernstige en onvoorspelbare uitdagingen in het management van de alliantie. De regering-Clinton kon niet langer de spanningen vermijden die de VS-bases op Okinawa opriepen en opereerde bekwaam naar hun behoud door enkele prerogatieven af te staan. In Europa draaiden de Amerikaanse diplomatieke inspanningen uit op winst in een zinloos gevecht dat littekens zal achterlaten tijdens een lastige overgangsperiode voor de alliantie. Amerikaanse prerogatieven werden beschermd, maar tegen een prijs die hoger is dan de vermeende winst.