Kritiek op benoeming Van Driel; FNV-bond verzet zich tegen commissariaat bij CLBN

ROTTERDAM, 13 NOV. De benoeming van oud-bestuursvoorzitter van Credit Lyonnais Bank Nederland, W. van Driel, tot commissaris bij dezelfde bank stuit op grote weerstand.

De FNV Dienstenbond en de Bedrijfsledengroep van deze bond bij de bank vinden de voorgenomen benoeming ongepast. Dit schrijven ze in een circulaire die binnen Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) is verspreid. De bezwaren spitsen zich toe op het door Van Driel gevoerde saneringsbeleid. “Het door de heer Van Driel geïnitieerde businessplan is mislukt. De voor het plan noodzakelijke sanering met 665 banen hebben we toen node moeten slikken. Daarmee zou de bank het benodigde rendement behalen. Het plan flopte echter. Om na zo'n mislukking opnieuw 600 banen te schrappen is voor ons onverteerbaar. Zo'n beleid belonen met een benoeming tot commissaris is dat nog meer”, aldus de circulaire. De ondernemingsraad van CLBN heeft geen bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen benoeming van Van Driel. De FNV Dienstenbond heeft daarom de Belgische Generale Bank, die CLBN in september overnam, de raad van bestuur van CLBN alsmede de raad van commissarisen schriftelijk en met klem verzocht van Van Driels benoeming af te zien. Van Driel stapte na het bekend worden van de overname over naar de raad van bestuur van de investeringsmaatschappij HAL. Wel wilde hij als commissaris aan CLBN verbonden blijven. De formaliteiten (onder meer goedkeuring toezichthouders) bij de overname van de bank zijn nu bijna afgerond. Naar verwachting van CLBN zijn eind van deze maand alle goedkeuringen binnen. Het is de bedoeling daarna de raad van commissarissen uit te breiden van acht naar elf. Een van de nieuwe posten is bestemd voor Van Driel. Van de 2.600 werknemers bij CLBN moeten er nog ongeveer 500 verdwijnen. Van Driel wekte in het verleden al eerder de ergernis van de FNV Dienstenbond. In de circulaire wordt dat gememoreerd: “Eén keer als hoogste baas over een deel van je personeel zeggen dat ze in bepaalde gevallen op het perron worden opgehaald door de reinigingsdienst is eigenlijk één keer te veel.” Woordvoerder F. Dinkgreve van CLBN geeft desgevraagd aan dat de bank “zeer teleurgesteld” is over de actie van de FNV. “Van Driel heeft met zijn businessplan in 1992 een goede zet gedaan. De maatregelen waren impopulair, maar wel noodzakelijk. In de vier jaar dat Van Driel voorzitter was heeft hij toch bereikt dat op het moment dat de bank in de verkoop kwam, er veel belangstelling voor was. Verder wijs ik erop dat de ondernemingsraad met de voordracht van hem heeft ingestemd.”

Van Driel zelf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.