Korfballers eenvoudig naar vierde wereldtitel

NEW DELHI, 13 NOV. Het Nederlandse korfbalteam is zaterdag in New Delhi wereldkampioen geworden. In de finale versloeg de ploeg van bondscoach Harrie Dassen België met 21-13. De festiviteiten werden zondag bij aankomst op Schiphol echter overschaduwd door het bericht dat de vader van Dassen de nacht daarvoor plotseling was overleden. Zo duidelijk als nu zijn de krachtsverschillen in de vier voorgaande WK-finales niet geweest. Bij de rust leidde Oranje met 10-6. De Belgische bondscoach De Waele wisselde enkele malen om te proberen het tij te keren, maar slaagde niet. België probeerde Oranje met hard spel te intimideren. Dat mislukte. De ploeg van Dassen kwam in de beginfase met 4-1 voor en liet de Belgen nooit echt gevaarlijk in de buurt komen. Halverwege de tweede helft waren de Belgen stukgespeeld. Oranje kon van 16-11 uitlopen naar 21-13. De derde plaats was voor Portugal, dat met 13-11 van Australië won.

Assistent-coach Jan Hof: “In het midden van de tweede helft hebben we afstand genomen, de ploeg was op tijd scherp. Collectief sterk en heel gedisciplineerd.”

Taco Poelstra was topscorer met zes treffers, aanvoerder Oscar Mulders maakte er vijf. “Misschien dat we ook in België wat ontwikkelingswerk moeten gaan doen”, zei Mulders zondag. “De rode vlammetjes die de Belgen in het verleden altijd hadden, heb ik niet gezien. Vroeger wilden zij ons opvreten. Nu waren wij gewoon veel te sterk.”

Hof erkende dat de Nederlandse ploeg in de overige wedstrijden niet één keer op de proef was gesteld. “We hebben bewust geen enkele tegenstander afgeslacht, er moest van dit wereldkampioenschap ook een promotionele waarde uitgaan.” In India trokken de korfballers op straat en in de media veel aandacht. In de sporthal bleven zaterdag evenwel 24.000 van de 25.000 zitplaatsen onbezet.

Volgens Mulders is in India een eerste stap gezet op weg naar mondialisering van het korfbal. “Daar wordt al jaren over gesproken”, aldus Mulders, “maar nu is er eindelijk sprake van structurele aanpak. De start is gemaakt.”

Trainer Kees Rodenburg leidde Portugal bij het eerste optreden naar de derde plaats, oud-bondscoach Ben Crum zat op de Taiwanese bank. “Coaches kijken alleen naar het nationale team, er moeten ook Nederlanders naar het buitenland om aan de basis te werken. De animo is er, van weerszijden”, aldus Mulders. Staatssecretaris Erica Terpstra was op Schiphol om de korfballers te complimenteren. “Jullie zijn top of the world”, zei ze.