Ken Loach wint tweede Felix

BERLIJN, 13 NOV. De Britse regisseur Ken Loach heeft gisteren in Berlijn voor de tweede keer een Felix ontvangen voor de beste Europese film van het jaar, het tijdens de Spaanse Burgeroorlog gesitueerde Land and Freedom. In 1991 won Loach dezelfde onderscheiding voor zijn film Riff Raff. De Felix voor de beste 'jonge' Europese film ging naar La haine, de tweede lange speelfilm van de Fransman Matthieu Kassovitz.

Andere Felix-beeldjes, de Europese pendant van de Oscar, werden toegekend door de filmkritiek aan de Griek Theo Angelopoulos voor de film De blik van Odysseus en door de Europese Filmacademie aan de Duitse documentarist Jens Meurer en aan de Franse regisseur Marcel Carné (86) voor zijn gehele oeuvre, waaronder klassieke films als Les enfants du paradis en Le jour se lève.

De achtste, op bescheiden schaal georganiseerde uitreiking van de Felixprijzen was de laatste in Berlijn. De aldaar gevestigde Europese Filmacademie moet verhuizen, omdat de lokale overheid geen subsidie meer wil geven. De Academie is in onderhandeling met steden als Parijs, Florence en Stockholm om daarheen te verhuizen. (Reuter, DPA, AFP).