Kamer niet tevreden over rapportage Srebrenica

DEN HAAG, 13 NOV. De Tweede Kamer is niet tevreden over de rapportage van minister Voorhoeve (defensie) over de val van Srebrenica. Dat blijkt uit het grote aantal Kamervragen, in totaal driehonderd, dat Voorhoeve is voorgelegd over het rapport dat hij twee weken geleden presenteerde.

Afhankelijk van de antwoorden beslist de Kamer of er nog een hoorzitting moet komen met Nederlandse militairen die bij de val van Srebrenica hoge functies in de VN-vredesmacht vervulden of met andere betrokkenen. Na de presentatie van het Srebrenica-rapport drongen de fracties van CDA en GroenLinks daar op aan. VVD-woordvoerder D. Blaauw zei toen geen behoefte te hebben aan een hoorzitting, maar vanochtend lag dat alweer anders: “Zeg nooit nooit. Als berichten in de pers kloppen dat twee dagen na die presentatie nog vier Nederlandse VN-officieren door Defensie zijn gehoord, dan weet ik niet of ik met het rapport van Voorhoeve wel alle informatie heb. En dáár heb ik mijn vragen juist op gebaseerd.”

De PvdA-fractie sluit een hoorzitting niet uit om diezelfde reden. “Het rapport heeft nog niet veel duidelijk gemaakt over de relatie tussen het commando in Zagreb en Dutchbat in Srebrenica. Ook was de informatie summier over de houding van de lokale moslimbevolking ten opzichte van Dutchbat”, aldus de woordvoerder van de PvdA.

Een woordvoerder van Defensie verwacht dat het ministerie een à twee weken nodig heeft om de beantwoording gereed te krijgen.