Helmut Kohl bezoekt China met grote handelsdelegatie

PEKING, 13 NOV. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl is gisteren in China aangekomen aan het begin van een tiendaagse handelsmissie door het Verre Oosten. Duitse bedrijven hebben in China elf contracten getekend met een waarde van bijna anderhalf miljard gulden.

Kohl arriveerde in Peking met in zijn kielzog vertegenwoordigers van vijfenveertig Duitse ondernemingen en enkele leden van zijn kabinet, onder wie de minister van economische zaken, Günther Rexrodt. De kanselier werd vandaag met militaire eer ontvangen door de Chinese premier, Li Peng, en de president, Jiang Zemin. Morgen bezoekt hij een militaire basis in Tianjin. Kohl zal de eerste westerse leider zijn die een Chinese basis bezoekt sinds 1989, toen met geweld een einde werd gemaakt aan demonstraties voor democratische hervormingen. Kohl bezoekt ook nog Singapore en Vietnam.

Duitsland ziet China als een stabiel land en een goede plek om te investeren, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Shen Guofang. De Verenigde Staten houden vast aan exportsancties tegen China. Volgens Shen zullen de VS achterop raken in de relatie met China als de betrekkingen met Duitsland en andere landen verbeteren. Duitsland is de grootste Europese investeerder in China, met tot juni van dit jaar 1.019 lopende projecten ter waarde van bijna vijf miljard gulden. Latere investeringen à anderhalf miljard die tussen juni en november gepleegd werden, bedragen ongeveer één procent van alle investeringen in China.

Een van de contracten die werden getekend betreft een samenwerkingsproject ter waarde van een half miljard gulden voor elektriciteitsproduktie in de provincie Shandong. Volkswagen tekende een overeenkomst van naar schatting 320 tot 480 miljoen gulden met China's Eerste Automobiel Fabriek. Andere contracten betroffen een samenwerkingsproject voor zonne-energie (zestien miljoen) en levering van rioolwaterzuiveringsinstallaties (vijfenvijftig miljoen) en telefoontechnologie (zestien miljoen).

De twee landen hebben eveneens documenten getekend voor het opzetten van een forum voor geavanceerde technologie, de uitbreiding van een bilaterale werkgroep voor infrastructuur, samenwerking met betrekking tot handelswetten en het oprichten van een gezamenlijk centrum voor wetenschappelijke uitwisseling en onderzoek.

Twee jaar geleden bracht de bondskanselier voor het laatst een bezoek aan China. De Duitse delegatie ontving toen orders ter waarde van bijna acht miljard gulden, onder meer voor de levering van zes Airbus-vliegtuigen door DASA. Een consortium onder leiding van Siemens kreeg destijds de order een metro in de stad Kanton aan te leggen.

In juni 1994 bracht zijn Chinese ambtsgenoot Li Peng een tegenbezoek aan Duitsland, dat hij voortijdig afbrak wegens tal van protesten tegen het Chinese mensenrechtenbeleid.(AP)