Gemenebest schorst Nigeria voor twee jaar

AUCKLAND/LAGOS, 13 NOV. De leiders van het Britse Gemenebest hebben zaterdag tijdens hun topontmoeting in Nieuw Zeeland besloten om Nigeria voor een periode van twee jaar te schorsen. Als de Westafrikaanse staat in die periode niet voldoende vooruitgang boekt bij de herinvoering van de democratie kan de uitsluiting definitief worden.

Het besluit tot schorsing kwam een dag na de executie van de radicale Ogoni-leider Ken Saro-Wiwa en acht van zijn medestanders in Port Harcourt. Saro-Wiwa was er door het Nigeriaanse regime van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord, vorig jaar mei, op vier regeringsgezinde stamhoofden in Ogoniland. Saro-Wiwa voerde jarenlang - tot grote woede van de regering in Abuja - campagne voor de autonomie van Ogoniland, een olierijke streek in het zuidoosten van Nigeria.

De Britse premier, Major, zei gisteren met de oliemaatschappij Shell te willen praten over een voorgenomen investering van dat bedrijf van vier miljard dollar in Nigeria. Een woordvoerder van het bedrijf zei vanmorgen echter dat Shell, dat eind dit jaar een definitief besluit over de investering neemt, zeker niet van plan is op grond van politieke overwegingen daarvan af te zien.

Tijdens de top in Auckland verwelkomde het Gemenebest twee nieuwe leden, Mozambique en Kameroen. Kameroen stond na 1922 gedeeltelijk onder Brits bestuur, maar Mozambique, dat sinds kort Engels als voertaal heeft, was nooit een Britse kolonie. Toch was er volgens de voorzitter van de top, de Nieuw-Zeelandse premier Bolger, genoeg reden om Mozambique toe te laten omdat het land wordt omgeven door leden van het Gemenebest en het dolgraag lid wilde worden van de organisatie. (AP, AFP, Reuter)