Foto

Foto: DEN HAAG - Honderdvijftig leerlingen van basisscholen uit het hele land hebben vanmorgen het startschot gegeven voor de basisschoolweek ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de basisschool. In Nieuwspoort hielden de scholieren een kinderpersconferentie waarbij staatssecretaris Netelenbos (onderwijs) aan de tand werd gevoeld. De elfjarige Haeike nam niet zomaar genoegen met de antwoorden die ze kreeg. “Kunt u misschien wat preciezer zijn, mevrouw Netelenbos?” Haeike wil de garantie dat de expressievakken de komende tien jaar behouden blijven. “Het is inderdaad heel belangrijk”, zei de staatssecretaris. Maar dat is Haeike niet voldoende, ze wil een belofte, en jawel: “Goed, dat is beloofd.” Elke vraag werd ingeleid met een optreden van een schoolklas. Zo musiceerden de leerlingen van de Werkschuit uit Zwolle op zelfgemaakte instrumenten en voerde de algemene basisschool uit Middelburg een 'drakendans' op. Samen met Edwin Rutten, die als gastheer optrad, zongen de kinderen ook nog het 'Basis-10 lied'. Of de staatssecretaris ook een cadeautje heeft meegenomen voor de jarige basisschool? “Ik vond de onderwijs-assistenten wel een mooi cadeau”, zegt Netelenbos. De aanwezige onderwijzers hadden op meer gehoopt. (Foto Bas Czerwinski)