EMMYLOU HARRIS OVER Ouder worden

Emmylou Harris: Wrecking Ball (Grapevine GRACD 102/CNR Music 990282). Op 18/11 treedt zij op in Paradiso met de Daniel Lanois band featuring Daryl Johnson & The Brady Blade.

“Het grootste gevaar van heel hard werken is dat je geen tijd hebt om bij te tanken. Managers en platenbonzen hebben het idee dat de machine vanzelf wel blijft draaien, maar zo is het natuurlijk niet. Er moet een innerlijke drive zijn die je aan de gang houdt, maar er moet ook inspiratie van buiten komen.”

Zangeres Emmylou Harris (1949) werd muzikaal volwassen naast country-rock pionier Gram Parsons. Na diens dood in '73 begon ze aan een eigen carrière die in 25 jaar evenzovele platen opleverde. Ze bestreek een terrein dat zich uitstrekt van blue grass tot rock, zong duetten met o.a. Johnny Cash, Bob Dylan, Dolly Parton en Linda Ronstadt. Ze oogstte zes Grammy's, acht gouden platen en één platina. Voor haar laatste project deed ze een beroep op Daniel Lanois, producer voor o.a. Peter Gabriel en U2. Het resultaat, de cd Wrecking Ball met Lanois zelf op gitaar, laat een nieuwe Emmylou Harris horen: rijper en doorleefder met hier en daar zelfs een ruig rafelrandje.

“Dat komt doordat het een soort live-opname was met een minimum aan overdubs. Daniel wanted to put some rust around me. Ik vond de samenwerking met hem buitengewoon inspirerend, ook door de muzikanten die hij meebracht, voor mij allemaal nieuwe gezichten. Ik verkeer in de gezegende omstandigheid dat ik kan doen wat ik wil en leef van project naar project. Deze cd houdt me een jaar op de been, daarna zal ik weer een nieuwe prikkel moeten zoeken.

“Hoe langer je werkt, hoe meer creative muscles je ontwikkelt. Je overziet beter het scala van mogelijkheden en weet ook wat je niet moet doen. Zolang je je niet laat overhalen dingen te doen die je niet ziet zitten, is ouder worden geen bezwaar, ook niet in dit veeleisende vak. Zelfs tijdens de slechtste concerten is er altijd wel één song die je iets magisch weet mee te geven. Dat is voldoende om door te gaan.

“Creativiteit is een gave om heel zuinig op te zijn. Het is iets van jou, ook als je alles kwijt raakt. Als je daar niet meer in gelooft kun je je rock & roll-schoenen beter maar een tijdje in de kast hangen en je gaan afvragen of je misschien niet iets anders zou moeten gaan doen. Ook een postbode zal na moeten denken als hij zijn baantje niet leuk meer vindt. Misschien moet hij wel boer worden of gedichtjes gaan schrijven. Ik heb enorme bewondering voor mensen die er in slagen iets nieuws te vinden dat hen bevredigt.

“Ik heb gelukkig nooit voor die keus gestaan omdat ik zingen altijd spannend ben blijven vinden, optreden nog meer dan platen maken. Ik heb dus absoluut geen plannen om op een bepaalde leeftijd te stoppen, zelfs als mijn zingen er technisch op achteruit zou gaan. Denk eens aan Billie Holiday, die zelfs op haar zwakste momenten nog een fenomeen was. Zolang ik het vuur in mijn buik voel zal ik blijven zingen, ook al zou ik 85 zijn.”

    • Frans van Leeuwen