Denen geloven in kandidatuur van Ellemann-Jensen

KOPENHAGEN, 13 NOV. De Deense regering gelooft volop in de kansen van Uffe Ellemann-Jensen om Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO op te volgen, ook al hebben de Verenigde Staten, bij monde van een woordvoerder van het Witte Huis, aangedrongen op nieuwe kandidaten. Nadat de Nederlandse regering vrijdag de kandidatuur van Ruud Lubbers introk, is Ellemann-Jensen de enige officiële kandidaat voor de functie.

Volgens goed ingelichte kringen rond de Deense regering steunen de Amerikanen en de Canadezen de kandidatuur van de voormalig minister van buitenlandse zaken. De Fransen, in eerste instantie niet gecharmeerd van de Deen, zouden “aan het bewegen” zijn. Vandaag praat Ellemann-Jensen in Parijs met de Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette.

De Verenigde Staten hebben de Deense regering enkele weken geleden al laten weten de 54-jarige Ellemann-Jensen “een geschikte kandidaat” voor de hoge NAVO-post te vinden, zeggen bronnen in Kopenhagen. De gesprekken die Ellemann-Jensen een week geleden met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, en de minister van defensie William Perry heeft gevoerd, zouden de Amerikanen er van hebben overtuigd dat de Deen een goede opvolger van de om een smeergeldaffaire afgetreden Claes zou zijn. “Christopher heeft Helveg Petersen (de Deense minister van buitenlandse zaken, red.) laten weten niet op zoek te gaan naar een andere kandidaat”, zegt een bron die zeer nauwe contacten met de Deense regering onderhoudt. De Amerikaanse ambassadeur in Denemarken heeft de Amerikaanse president Bill Clinton positief geadviseerd over Ellemann-Jensen.

Ellemann-Jensen, de fractieleider van de liberale oppositiepartij Venstre, werd op 1 november officieel uitgenodigd door de Amerikaanse regering om net als de toenmalige Nederlandse kandidaat Ruud Lubbers 'sollicitatiegesprekken' te voeren met de Amerikaanse regering. Officieus was de Deen al een week eerder door de Amerikanen verzocht om op 3 november naar Washington te komen. “Ondanks dat verzoek had Ellemann-Jensen al op 1 november een persconferentie afgekondigd om zijn kandidatuur in te trekken, omdat een meerderheid van de Europese lidstaten Lubbers steunde. De Amerikanen lieten toen aan de Deense regering doorschemeren Lubbers niet te zullen steunen en achter Ellemann-Jensen te zullen gaan staan. Lubbers was eigenlijk al kansloos voordat hij naar Washington vertrok.”, aldus een bron in Kopenhagen. Helveg Petersen kon Ellemann-Jensen nog net op tijd overtuigen om zijn kandidatuur niet in te trekken.

De gesprekken in de Verenigde Staten verliepen voor Ellemann-Jensen “uitermate goed”. William Perry verzocht Ellemann-Jensen zelfs een dag langer in de Verenigde Staten te blijven zodat hij een persoonlijk onderhoud met hem kon hebben. Er is volgens betrouwbare bron hoofdzakelijk gesproken over de situatie in Bosnië en de mogelijke uitbreiding van de NAVO door het toelaten van Oosteuropese landen. Volgens het Deense parlementslid Ivar Hansen (Venstre) heeft de Deense oppositieleider “de juiste ervaring” om de NAVO-post te bekleden. Ellemann-Jensen is ruim tien jaar minister van buitenlandse zaken van Denemarken geweest en heeft een aantal jaren een officiersfunctie in het leger bekleed. Denemarken heeft verder een vooraanstaande rol gespeeld in het betrekken van Oosteuropese landen bij het Partnership voor Vrede-programma van de NAVO.

    • Koen Greven