De muren nodigen ook uit

Onbekenden hebben gisterenmorgen in alle vroegte het stadion van voetbalclub Vitesse in Arnhem beklad met racistische leuzen, hakenkruizen en steunbetuigingen aan het adres van het extreem-rechtse CP'86.

Ook zes auto's in de nabijgelegen Cort van der Lindenstraat waren het doelwit van de vandalen. De politie is meteen begonnen met een buurtonderzoek. Op het stadion Klein Monnikenhuize staan leuzen als 'Heil Hitler', 'Spelbos rot op', 'Rijnfront SS' en 'Turkije Bedankt'. De laatste kreet is waarschijnlijk een indirecte verwijzing naar de ongeregeldheden van donderdagavond in de slotfase van het vriendschappelijke duel tussen Vitesse en het Turkse nationale team. Turkse fans bestormden zes minuten voor tijd het veld nadat scheidsrechter Sterk international Arif van het veld had gestuurd. Enkele spelers van Vitesse liepen rake klappen op. Reclameborden en dug-outs moesten het eveneens ontgelden. Woordvoerder Sjoerd Geurts van de eredividieclub uit Arnhem betreurt alle ophef en commotie die nu weer is ontstaan rondom Vitesse.

Hoe reageert de club op het gekladder?

Ik vind het eerlijk gezegd allemaal een beetje overtrokken zoals de politie het naar buiten heeft gebracht. Wij kijken er niet zo van op. Die maagdelijk witte muren nodigen ook zo heerlijk uit. Wat moet je daar tegen doen? Overschilderen, meer niet. Dat doen we vandaag. Misschien is dat intussen zelfs al gebeurd. Van die auto's is mij overigens niets bekend.

Bestaat er een verband met de gebeurtenissen van afgelopen donderdag?

In mijn ogen niet. Dit is toeval. Ik begrijp dat sommigen die 'link' wel leggen en ook willen leggen, maar het is absoluut niet zo.

Wordt Vitesse misbruikt?

Zo wil ik het niet stellen. Dat gekladder is een maatschappelijke tendens. Het gebeurt overal. Meestal in de binnenstad, maar nu zijn wij helaas aan de beurt. Maar ja, wat ik zeg: die witte muren nodigen ook zo heerlijk uit.

Wat gaat de club ondernemen mochten de vandalen worden opgepakt?

Dat lijkt me duidelijk. Dergelijke individuen zijn bij ons niet langer welkom. Kortom, een stadionverbod. Zoals het hoort.