Damrak vriendelijk gestemd, koers Philips omhoog

AMSTERDAM, 13 NOV. De Amsterdamse aandelenmarkt was vanmorgen vriendelijk gestemd. De AEX-index trok 3 punten aan op 457,75 punten. Philips liet een flinke koersstijging zien van 2 gulden tot 61,30. In het kielzog steeg Philips-dochter PolyGram een gulden op 96 gulden.

AMSTERDAM De obligatiemarkt was een fractie lager, evenals de dollarkoers. In Londen stond de FTSE-100 index vijf punten hoger, Frankfurt was onveranderd.

Het aandeel Akzo Nobel dikte 1,60 aan 173,10. Beleggers lijken er weer vertrouwen in te krijgen na uitspraken van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten in de pil-affaire. De Food- and Drug Administration maakte vrijdag bekend dat de risico's van de lichte pillen geen maatregelen noodzakelijk maken. Het marktaandeel van de Organon-pillen in de Verenigde Staten wordt geschat op 14 procent. Elders in de chemiehoek werd DSM hoger gewaardeerd met 1,90 op 121,80. Verzekeraar Aegon werd vanmorgen een dubbeltje hoger gewaardeerd op 61,70 gulden, na publikatie van zijn cijfers vrijdag. De resultaten waren hoger dan vorig jaar en ook de winstverwachting was naar boven toe bijgesteld.

Op de Europese valutamarkten is koers van de Amerikaanse dollar licht gezakt. Rond de middag noteerde de munt 1,5779 gulden, tegen een slotkoers van 1,5805 afgelopen vrijdag. De dollar staat onder druk door het conflict tussen de Amerikaanse regering en het Congres over de begroting. Als er geen akkoord komt, dreigt sluiting van een deel van het Amerikaanse overheidsapparaat wegens gebrek aan financiële middelen.

Ook de relatief zwakke Europese valuta's moesten vanmorgen terrein prijsgeven aan de gulden en de Duitse mark. De koers van het pond sterling ging omlaag van 2,4860 gulden tot 2,4780 en die van de Franse frank van 32,425 gulden per honderd tot 32,390. De Italiaanse lire daalde van 0,9910 gulden per duizend tot 0,9895.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs is vandaag de Nikkei-index van 225 fondsen gedaald met 54,10 punten, ofwel 0,3 procent tot 17.789,46. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 300 miljoen aandelen. Vooral van de kant van buitenlandse beleggers was weinig kooplust te bespeuren.