Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Boulmerka steunt president

De atlete Hassiba Boulmerka, wereld- en olympisch kampioene op de 1.500 meter, heeft het afgelopen weekeinde in het openbaar haar steun betuigd aan de Algerijnse president Liamine Zeroual. Boulmerka neemt daarmee risico, want ze is in haar loopbaan al verscheidene malen bedreigd door extremistische moslims.

Donderdag zijn in Algerije presidentsverkiezingen. De fundamentalistische moslims, die een burgeroorlog hebben ontketend in het Noordafrikaanse land, boycotten de verkiezingen en dreigen met geweld. Boulmerka gaf haar gehoor in de oostelijke stad Annaba het advies te stemmen op Zeroual, een van de vier kandidaten. Volgens het Algerijnse persbureau APS kreeg de atlete luid applaus. De 27-jarige atlete was in 1991 de eerste Afrikaanse vrouw die de wereldtitel veroverde. Een jaar later behaalde ze ook de olympische titel van Barcelona. Drie maanden geleden pakte ze in Göteborg het kampioenschap op de 1.500 meter. Tijdens het toernooi in Zweden diende ze het atletendorp te verlaten omdat de GIA, de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep, had gedreigd een aanslag op het onderkomen te plegen.

Maar Boulmerka liet zich niet van de wijs brengen door de bedreigingen van de moslim-extremisten. Met gebalde vuisten en vreugdekreten toonde ze hoe belangrijk haar overwinning op de 1.500 meter was. “Dit is een zege voor Algerije en voor de vrouwen in mijn land”, zei ze na afloop.

GIA is de meest meedogenloze verzetsgroep. De beweging streeft een fundamentalistische moslimstaat na. Fundamentalistische moslims vinden sport onbelangrijk en willen dat vrouwen zich decent kleden, met hoofddoek en bedekt lichaam. Boulmerka loopt op de atletiekbaan in korte broek, met blote schouders en loshangend haar. De laatste tijd zijn vrouwen - vrouwen die zich ongesluierd in het publiek tonen of verwanten van politiemannen of andere steunpilaren van het regime - in Algerije speciaal doelwit van de GIA en andere extremistische groepen. Volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten zijn dit jaar in Algerije 160 vrouwen vermoord door moslim-extremistische groepen. De strijd in Algerije tussen gewapende moslims en de door het leger gesteunde regering heeft al duizenden doden gekost.

In Annaba kwam in juni 1992 de toenmalige president Boudiaf bij een aanslag om het leven toen hij een toespraak hield. Hij was op dat moment pas zes maanden aan het bewind. (Reuter)