Bondscoach houdt vertrouwen in teleurstellende Arsenal-spits; Abominabel oefenduel Bergkamp

AMSTERDAM, 13 NOV. Bondscoach Guus Hiddink laat iedereen voortdurend weten dat Dennis Bergkamp zijn draai in de Engelse Premier League heeft gevonden en dat zijn vorm stijgende is. Maar terug in het shirt van Oranje nadat hij op Malta ontbrak door een blessure, maakt de gevreesde spits van weleer opnieuw een abominabele indruk. Zaterdagmiddag was Bergkamp ongeveer de slechtste speler van het veld in het traditionele oefenduel tussen het Nederlands elftal en Jong Oranje. Zijn acties waren voortdurend gedoemd te mislukken, simpele passes liet hij van zijn schoenen springen en daarnaast miste hij voor het doel de scherpte bij het benutten van kansen. Dat hij met twee doelpunten, waarvan één uit een strafschop, toch vijftig procent aandeel had in de 4-0 overwinning van het A-team, gaf een vertekend beeld. Hiddink bleef achteraf zijn vertrouwen uitspreken in Bergkamp. Dit was slechts een wat 'ongelukkige' wedstrijd geweest.

Bergkamp, die zo graag in Engeland, het land van zijn werkgever Arsenal, het EK zou willen meemaken, heeft pas drie van de negen kwalificatiewedstrijden meegespeeld. In alle andere interlands was hij geblesseerd. Hij heeft toch al veertig caps achter zijn naam staan. Hij maakte 23 doelpunten voor Oranje, één in het huidige kwalificatietoernooi. Dat was tegen Malta thuis. Wellicht moest hij zaterdag weer wennen aan de samenwerking met Ronald de Boer die als diepste spits stond opgesteld. Wellicht miste hij in het Nederlands elftal de niet geselecteerde Wim Jonk die hem als geen ander weet aan te spelen. In ieder geval lijkt het de laatste jaren of zijn benen niet meer doen wat hij wil als hij eenmaal het Oranje-tricot over zijn schouders heeft hangen. Het zou voor Dennis Bergkamp een enorme bevrijding zijn als hij komende woensdag tegen Noorwegen een beslissend doelpunt maakt.

Het Nederlands elftal verscheen zaterdag in de verwachte opstelling. Met Glenn Helder als linksbuiten en Marc Overmars op de rechterflank. De vrees van de Ajacied dat hij in die hoedanigheid, waarvan hij vervreemd is geraakt, minder goed uit de voeten zou kunnen, logenstrafte hij eigenlijk zelf. Overmars opende de score al na vijf minuten met een fraai schot na een actie vanaf rechts. Ook daarna zou hij op die rechterflank goed blijven functioneren. Clarence Seedorf hield Aron Winter uit het basisteam. De speler van Lazio zou woensdag weleens voor de 42ste keer op de bank kunnen zitten.

In het tweede half uur bracht Hiddink drie mutaties aan. Ronald de Boer, maker van het tweede doelpunt, was na een botsing met Boateng licht geblesseerd geraakt aan zijn voet. Youri Mulder, aanvaller van Schalke'04, viel zaterdag in het competitieduel met St. Pauli uit met een bloeduitstorting op zijn dijbeen. De Boer werd vervangen door Davids die als linksbuiten voortdurend voor dreiging zorgde. Ook Blind (De Kock), Overmars (Winter) en Van der Sar (De Goey) bleven aan de kant. Helder, die in de eerste helft met wisselend succes tegen rechtsback Vierklau speelde, schoof door naar de rechterkant waar hij tamelijk onopvallend het duel uitspeelde. Hiddink was niettemin tevreden: “Glenn is niet meer de speler van vroeger die zichzelf uit de wedstrijd voetbalde. Hij doceert nu zijn krachten. In deze opzet hebben we in het eerste half uur toch een stuk of negen kansen weten te scheppen.”

Het was opmerkelijk dat de Noorse bondscoach Egil Olsen met zijn assistent op de tribunes in het verder lege Olympisch Stadion plaats kon nemen. Een vorm van bedrijfsspionage waar Hiddink geen bezwaar tegen had. “Ik wist van te voren dat zij zouden komen. We hebben geen geheimen voor elkaar. Zij kennen ons, wij kennen hen. Ik zou zelf niet gauw naar een training van het Noorse team gaan omdat ik daar mijn mensen voor heb. En ik had hier toch moeilijk aan de poort kunnen gaan staan om te kijken of de Noorse bondscoach zich soms tussen de bezoekers bevond.”