Blues

Earl Gaines, Roscoe Shelton en Clifford Curry: The Excello Legends (Blue Moon CDBM 100), Sunpie: Loup Garou (D.L.R. AVL 94198), Cookie and the Cupcakes: By Request (JIN 9037-2)

De bluesbeweging is waarschijnlijk breder dan ooit. Sterren om een grote zaal vol te krijgen zijn er echter nauwelijks als men 'onechte' talenten als Robert Cray (te glad) en Eric Clapton ('da's pop man!') links wenst te laten liggen. Het resultaat is dat koppelverkoop regel is, bijvoorbeeld zaterdag op de Blues Estafette in het Utrechtse Vredenburg.

Dat sommige deelnemers aan deze 16e editie zelf niet wars zijn van een 'combine' blijkt uit The Excello Legends waarop drie oude helden, Clifford Curry, Earl Gaines en Roscoe Shelton, hun resterende krachten vorig jaar maar eens vergeleken. Dat de bariton Shelton na nog geen veertig minuten speeltijd de winnaar mag heten, ligt aan zijn geweldige vibrato: my lohahahahahahahave, wie kan daar als minnaar tegenop? Ook Loup Garou van accordeonist Sunpie duurt minder dan drie kwartier maar dat is voldoende om vast te stellen dat hij geen groot zanger is en dat de techniek in New Orleans er sinds de studio's van Cosimo Matassa niet op vooruit is gegaan.

Op By Request van Cookie and the Cupcakes is het geluid ook niet geweldig, maar hier gaat het dan ook om opnamen uit de jaren '50 toen deze groep tegen de klippen op probeerde net zo beroemd te worden als de band van Dave Bartholomew met meesterneuzelaar Fats Domino, of anders wel als Sam Cooke. Leuk tijdsdocument, maar of het representatief is voor de reunion band die zaterdag in Vredenburg staat, moet worden afgewacht. Long Time ago, when I was Young, I fell in Love, zingt Cookie in liedje veertien. Zijn Cupcakes zijn inmiddels gemiddeld 60. Afgerond naar beneden dan.

    • Frans van Leeuwen