Bank bezoekt Suriname

PARAMARIBO, 13 NOV. Een missie van de Wereldbank brengt volgende maand voor het eerst sinds jaren weer een bezoek aan Suriname. Minister Humprey Hildenberg van Financiën deelde dit mee op een bijeenkomst van de partij NPS. Het bezoek hangt volgens hem samen met de opleving van de Surinaamse economie. De Wereldbank zou besloten hebben de situatie in Suriname te evalueren en na te gaan hoe de relatie met het land kan worden verbeterd.

Hildenberg maakte verder bekend dat per 1 januari 1996 de subsidie aan de zogenoemde staatsproduktie-bedrijven wordt stopgezet. Deze parasitaire bedrijven incasseerden tot nu toe miljoenen aan subsidies. De minister noemde onder andere de (voormalige) suikerplantage Mariënburg, waar al jaren geen korrel suiker meer wordt geproduceerd, maar waar de werknemers nog altijd op de loonlijst staan en zelfs cao's met loonsverhogingen worden gesloten.