Amerikanen gedood bij bomaanslag in Riad

RIAD, 13 NOV. Bij een bomaanslag op een Saoedisch militair gebouw in de Saoedische hoofdstad Riad dat ook door het Amerikaanse leger wordt gebruikt zijn vandaag zeker zes mensen gedood en zestig gewond, aldus Amerikaanse en Saoedische functionarissen.

Onder de slachtoffers zouden vier Amerikanen en een Filippino zijn. Het is de eerste dergelijke aanslag in de Saoedische hoofdstad. Een onbekende organisatie, de Tijgers van de Golf, heeft de aanslag voor zich opgeëist en het vertrek van alle Amerikanen uit Saoedi-Arabië geëist.

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië onderhouden nauwe militaire banden. Er zijn duizenden Amerikanen in het koninkrijk gelegerd. Tijdens de Golfcrisis van 1990-'91 werden honderdduizenden Amerikaanse militairen naar het gebied gestuurd, mede om Saoedi-Arabië tegen Irak te beschermen.

Er bestaat oppositie tegen de nauwe banden met de Verenigde Staten onder radicale predikers en ontevreden leden van de middenklasse, die zich tevens afzetten tegen het als corrupt en on-islamitisch beschouwde koningshuis. Deze oppositie wordt echter in eigen land met harde hand onderdrukt, en laat zich voornamelijk vanuit ballingschap in Londen horen.

Twee explosies verwoestten vanochtend het drie verdiepingen tellende gebouw. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Riad is hoogstwaarschijnlijk een met explosieven volgeladen auto op de ernaast gelegen parkeerplaats tot ontploffing gebracht. De ontploffing werd tot ver in de omntrek gehoord. “We dachten dat het een aardbeving was”, aldus een oorgetuige.

In het gebouw wordt ruimte gehuurd door Amerikaanse militairen die adviseren bij de opleiding van de Saoedische Nationale Garde op grond van een in 1973 getekende overeenkomst. De Nationale Garde, die los staat van het Saoedische ministerie van defensie, is belast met binnenlandse veiligheidsaangelegenheden, waaronder de bescherming van de olie-installaties, elektriciteitscentrales en ontziltingsinstallaties. Zij werd echter ook ingezet tegen Irak in de Golfoorlog van 1991. De eenheid, die 80.000 man telt, staat onder commando van kroonprins Abdullah en wordt beschouwd als zeer loyaal aan het koningshuis.(AFP, AP, Reuter)