Amerikaans golfduo wint wereldbeker

SHENZHEN, 13 NOV. Eerst kwamen de Amerikanen Davis Love en Fred Couples, vervolgens een hele tijd niets en tenslotte de rest van de golfwereld. Het Dreamteam van de Verenigde Staten won gisteren in de Chinese stad Shenzhen voor de vierde keer op rij het toernooi om de wereldbeker. Het Nederlandse team met Joost Steenkamer en Rolf Muntz eindigde met een achttiende plaats in de middenmoot.

De vier Amerikaanse zeges - Madrid, Orlando, Puerto Rico en Shenzhen - kwamen alle op naam van de aristocraat Davis Love III en de volksjongen Freddy Couples, een ongenaakbaar koppel dat voor de vier dagen 543 slagen gebruikte. Ze verdienden ieder 330.000 gulden en evenaarden daarmee hun landgenoten Arnold Palmer en Jack Nicklaus ('63 '64 '66 '67). Ook speelden ze gelijk aan de winnende marge van veertien slagen. De Australiërs Robert Allenby en Brett Ogle bezetten de tweede plaats met 557 slagen. Schotland en Japan deelden de derde plaats.

Love en Couples evenaarden ook nóg een eigen record: 33 slagen onder de baanstandaard. Het dateerde van vorig jaar in Puerto Rico. Love won bovendien het individuele klassement, goed voor 165.000 gulden extra. Hij had daarvoor wel een play-off nodig tegen de Japanner Hisayuki Sasaki, de man met de openingsronde in 62 slagen. Love verschalkte hem op de vijfde extra hole. “Dit was het enige dat ik in dit toernooi nog niet had gewonnen”. stelde Love. “Vorig jaar won Couples, nu ik. Wij weten dan ook niet of we volgend jaar in Zuid-Afrika weer meedoen.”

Door de achttiende plaats mag Nederland daar opnieuw van de partij zijn. Steenkamer en Muntz begonnen gisteren de slotronde op de veertiende plaats en leken aanvankelijk op weg het nationaal record in de wereldbeker te breken. De slotronden van 70 (Muntz) en 73 (Steenkamer) deed Nederland echter naar de achttiende plaats afdalen. De veertiende plaats van Jan Dorrestein en Bertus van Mook uit '72 (Melbourne) blijft de beste Nederlandse prestatie uit de historie.

Muntz en Steenkamer waren aan elkaar gewaagd. Beiden sloegen 286 keer tegen hun balletje. De openingsronden waren voor Steenkamer (70 70) tegen Muntz (73 75), de finale voor Muntz (68 70) tegen Steenkamer (73 73). In het individuele klassement vonden zij zichzelf terug op een gedeeld 29ste plaats.

Voor de twee beste Nederlandse golfers was het toernooi de laatste voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor de Tour van 1996, die van 23 tot 28 november in het Spaanse San Roque en Gualdamina wordt gehouden. Ook Ruben Wechgelaer en Stephane Lovey spelen daar voor Nederland.

Het eerste wereldbekertoernooi op Chinese bodem was goed voor mooie scores. Toch eindigde het prestigieuze evenement met 32 landen met een klein schandaal. Schotland zou op de derde plaats zijn geëindigd als op de laatste hole een toeschouwer niet Sam Torrance' bal had opgeraapt. Torrance moest, ten koste van een strafslag, een nieuwe bal slaan waardoor Japan op gelijke hoogte kwam. Het kostte de Schotse miljonair naar schatting zo'n vijftienduizend gulden. (ANP/Reuter)