Algerijnen in het buitenland brengen massaal hun stem uit

PARIJS/ ALGIERS, 13 NOV. Algerijnen in het buitenland hebben het afgelopen weekeinde massaal hun stem uitgebracht in de eerste ronde van de Algerijnse presidentsverkiezingen, die in Algerije zelf donderdag worden gehouden. In Frankrijk, waar meer dan 600.000 Algerijnen zich voor de verkiezingen hadden ingeschreven, leidde de massale opkomst in verscheidene steden tot chaotische taferelen en soms tot schermutselingen.

In Parijs, Lille, Straatsburg en andere steden waar veel Algerijnse kiezers wonen verliepen de verkiezingsdagen relatief ordelijk. Kiezers die soms acht uur moesten wachten, werden van koffie en water voorzien. In Nice echter moesten tientallen mensen worden behandeld die onwel waren geworden in de dringende menigte; in Lyon eveneens. Overal, maar met name in de hoofdstad, waren scherpe veiligheidsmaatregelen genomen in verband met de dreigementen van moslim-extremistische zijde de verkiezingen te verstoren. Een golf van bomaanslagen die aan Algerijnse moslim-extremisten is toegeschreven, heeft de afgelopen maanden zeven mensen het leven gekost.

De Algerijnse autoriteiten verwelkomden gisteren de onverwachte opkomst. Zij zagen daarin een nederlaag voor de moslim-extremisten en voor de belangrijkste Algerijnse oppositiepartijen, die hebben opgeroepen tot een verkiezingsboycot. Volgens deze groepen en partijen zijn de verkiezingen, waarin president Zéroual naar vrij algemeen wordt aangenomen in zijn ambt zal worden bevestigd, niets anders dan een actie van de regering om zich een wettige basis te geven. In Frankrijk zou overigens de fel anti-fundamentalistische Said Sa'adi veel stemmen hebben gekregen. Veel Algerijnen in Franrkijk zijn net als hij uit het Berberse Kabylië afkomstig.

Uit een opiniepeiling was vorige week al gebleken dat de meeste Algerijnen van plan waren te gaan stemmen. Maar ondervraagde Algerijnen hebben ook verklaard te zijn komen stemmen uit angst anders door het regime te worden beschuldigd van steun aan de moslim-extremisten. Zo ging het gerucht dat de Algerijnse consulaten hun anders geen diensten meer zouden verlenen. De Algerijnse ambassade in Parijs heeft “op de meest categorische wijze” ontkend op enigerlei wijze druk op de kiezers te hebben uitgeoefend. (Reuter, AFP)