Activisten blokkeren landingsbaan Schiphol

Niet bekend

De activisten zijn vandaag door de marechaussee verhoord. De officier van justitie in Haarlem beschuldigt ze van het in gevaar brengen van het vliegverkeer. De activisten blokkeerden om zeven uur de startbaan en ketenden zich aan elkaar vast. De baan was op dat moment in gebruik als startbaan. De verkeersleiding van Schiphol stelde de baan direct buiten gebruik. Vliegtuigen vertrokken daarop van de Aalsmeerbaan. Een vliegtuig dat naar de Zwanenburgbaan taxiede op het moment dat de blokkade begon, kreeg een andere baan toegewezen.

Schiphol betreurt de actie en noemt haar “onverantwoord”. Volgens een woordvoerder was de verkeersleiding op het moment dat de actievoerders de baan betraden niet op de hoogte van de actie. “De verkeersleiding heeft de actie zelf tijdig opgemerkt en ingegrepen. Het vliegtuig dat de baan op rolde kon net op tijd worden gestopt.”

Milieudefensie noemt de actie geslaagd. De verkeersleiding wist volgens de vereniging wel tijdig van de actie, waardoor van een onveilige situatie geen sprake was. “We hadden niet gedacht dat de actie zo makkelijk zou verlopen. We hebben een slot van een hek doorgeknipt en konden zo de baan op”, zegt een woordvoerder van Milieudefensie.

Volgens de marechaussee is er door de blokkade groot gevaar ontstaan voor het vliegverkeer.