Toch geen 'Amerikaan' in softbalploeg Oranje

ROTTERDAM, 11 NOV. De nationale softbalploeg zal volgend jaar zomer zonder Amerikaans-Nederlandse werpster aan de Olympische Spelen in Atlanta deelnemen. Het bondsbestuur van de KNBSB (honk- en softbalbond) vindt het ongepast een Amerikaanse met een dubbelpaspoort voor slechts enkele maanden deel uit te laten maken van de nationale selectie. Bondscoach Ruud Elfers had enkele weken het initiatief genomen om een sterke Amerikaanse met Nederlandse roots te strikken.

Nederland plaatste zich eind juli voor de Spelen. Elfers wilde vervolgens de nationale ploeg graag versterken door een goede Amerikaanse werpster met een dubbelpaspoort vanaf maart tot en met de Spelen van volgend zomer aan zijn selectie toe te voegen. Na overleg met het bondsbestuur van de softbalbond plaatste hij een advertentie in een Amerikaans softbalblad waarin een geschikte kandidaat werd gezocht zich te melden.

Maar eerder deze week bepaalde het bondsbestuur van de KNBSB, waaronder het bondsbestuur van de softbalbond ressorteert, dat het niet bij het beleid van de bond past om op deze wijze versterking van de nationale ploeg na te streven. Het bondsbestuur vindt het niet alleen oneerlijk tegenover Nederlandse speelsters, in het verleden ageerde de KNBSB ook altijd sterk tegen een zelfde handelwijze van Italië.

Elfers zei gistermiddag zich te conformeren aan de beslissing van het bondsbestuur van de KNBSB. “De uitdaging wordt nu alleen maar groter om ook zonder sterke Amerikaanse werpster ons grote doel, een finaleplaats op de Olympische Spelen, te bereiken.”