Tilburg mag van rechtbank coffeeshops niet sluiten

TILBURG, 11 NOV. Twee Tilburgse coffeeshops die op last van burgemeester Brokx tijdelijk zouden moeten sluiten, blijven voorlopig open.

Gistermiddag besliste de rechtbank in Breda in kort geding dat de gemeente eerst het besluit op de bezwaarschriften moet afwachten die de eigenaren van beide coffeeshops tegen het sluitingsbevel hebben ingediend. In ieder geval tot zes weken daarna hoeven de coffeeshops niet dicht, zo blijkt uit het vonnis.

Burgemeester Brokx had bevolen dat de coffeeshops Africa en Blue Heaven drie dagen hun deuren moesten sluiten nadat was geconstateerd dat softdrugs waren verkocht aan jongeren van 14 jaar. Dit is in strijd met het convenant dat de gemeente in april vorig jaar met alle zestien coffeeshops in de stad sloot. Daarin geldt onder meer een leeftijdsgrens van 18 jaar. Tilburg is de eerste stad in Nederland die besloot convenanten met coffeeshophouders af te sluiten.

Dat drugs aan 14-jarigen zijn verkocht is volgens een woordvoerder van de gemeente door de politie geconstateerd. De eigenaren van de coffeeshops ontkennen dat. Volgens hen is er niets geconstateerd maar zijn slechts verklaringen afgelegd bij de politie. De gemeente Tilburg wil eerst de schriftelijke motivatie van de rechtbank afwachten, alvorens te reageren. (ANP)