Opinie

    • Youp van ’t Hek

Sinterklaas

Wat deed je op het moment dat Kennedy werd vermoord? Ik was welp bij de St. Olavgroep in Naarden en zat met een fakkel in een bootje om de stoomboot van St. Nicolaas te begeleiden. Dat was op 22 november 1963. Dus de kinderen konden dertien dagen nerveus zijn, prettig huiveren en de zacht pruttelende Sinterklaaskriebels hebben. Dertien dagen is een mooie tijd, precies genoeg spanning voor een gezonde kinderziel, langer kan een schoen niet staan. Maar nu komt de goedheiligman vandaag al aan. Op 11 november. Hoe houd je het nou bijna een maand spannend voor kinderen? Wie verzint dat de bisschop van Myra zo lang moet blijven? De middenstand verzint dat. De club van grootwinkelbedrijven en de bond van winkeliersverenigingen zijn op 10 juli bij elkaar geweest. Mannen in fantasieloze pakken met drogistenaftershave zitten dan in een snikheet motelzaaltje te praten over omzetten, verkoopstrategieën en marketingplannen rond de feestdagen. Er komen rapporten op tafel, computeruitdraaien en al vrij snel trekt een Nijenrodejasje de conclusie dat het omzet-technisch beter is als Sint een weekje eerder komt. Dan kunnen we eerder door met de kerstspullen. Laatst zag ik een sullig Blokker-meisje op televisie vertellen dat de mensen eind september al over kerstspullen beginnen. Eind september! En Blokker speelt daar dan op in. Wat Blokker betreft mogen de ballen, de pieken en het engelenhaar al vanaf half oktober in de schappen en Blokker is trendsetter in de winkelpromenade, dus al die andere domme detaillisten volgen al gauw. Bij de volgende vergadering van de landelijke middenstand doet het hoofd kerstkransjes van de Hema een voorstel aan het hoofd chocoladeletters van Jamin om de verjaardag van St. Nicolaas per 1998 te verplaatsen naar 5 november omdat dat commercieel aantrekkelijker is. De twee feesten liggen nu te dicht op elkaar. De afgevaardigden van C&A&V&D&P&C en al die andere kledingboeren kunnen zich daar wel in vinden. 'Dan gooien wij er een extra uitverkoopje tussendoor!'

Internationaal is het geen probleem omdat wij het enige Europese volk zijn dat in deze bisschop gelooft. Net als in Lubbers, maar dit terzijde.

Er zullen nog wat nostalgische zielen protesteren, maar er is geen kruid tegen gewassen. Sint komt gewoon op negenentwintig september aan en trekt door een zonovergoten Amsterdam. Het zwart zweet van de Pieten, maar dat is een kwestie van regelmatig bijschminken. En wie zegt dat het in de periode van de Sint koud, guur en besneeuwd moet zijn? Je weet toch dat het gaatje in de ozonlaag inmiddels zo groot is dat het nooit meer koud, guur en besneeuwd wordt. Dus niet zeuren. We gaan toch niet principieel doen over een Roomse feestdag?

Het weer is in de war en wij zijn in de war. Altijd asperges, altijd aardbeien, altijd spinazie en nu komt Sinterklaas ook nog aan op de 11de van de 11de. In het zuiden kunnen ze het helemaal niet meer volgen. Op deze dag worden de carnavalsprinsen gekozen en dit gaat gepaard met een heleboel alcohol. Ik zie Prins Julius de vierde van Oeteldonk vannacht straalbezopen over de Bossche Markt naar huis zwalken. Halverwege komt hij een Sint met twee pieten tegen en begint heel zachtjes te huilen. Het is veel erger met hem dan hij dacht en hij besluit om onmiddellijk met drinken te stoppen.

Zelf ben ik ooit bijna krankzinnig geworden omdat ik na een nacht doorzakken twee kamelen in een weiland bij Eembrugge zag staan. En hoe ik ook in mijn arm kneep of me voor mijn kop ramde: het bleven kamelen. De volgende dag werd ik wakker, reed naar het weiland en zag geen kamelen. Ik legde mezelf onmiddellijk droog. Twee dagen later las ik in de krant dat de politie twee kamelen had bevrijd. De beesten waren te huur voor feesten en partijen en de eigenaar had deze woestijnbewoners zo lang in het bevroren weiland gezet. We zijn met zijn allen van de leg. Ik wil een dictator die de orde herstelt.

    • Youp van ’t Hek