Protest tegen besluit over andere volgorde bij afdaling; Ski-miljonairs mijden piste

ROTTERDAM, 11 NOV. Officieel worden de lange latten vandaag voor het eerst ondergebonden, maar de eerste rel in de skiwereld ontstond een week voor de opening van het nieuwe seizoen. Wereldtoppers als de Italiaan Alberto Tomba en de Oostenrijker Günther Mader weigeren dit weekeinde aan de start te verschijnen in het Franse Tignes, waar de eerste wedstrijd om de wereldbeker wordt geskied. De Luxemburgse crack Marc Girardelli begeeft zich onder protest tussen de deelnemers.

De miljonairs ageren tegen de reglementswijzigingen van de internationale skifederatie (FIS), die vorige week besloot het wedstrijdprogramma ingrijpend te veranderen. De skifederatie laat voortaan de winnaar van de eerste manche als laatste starten in de tweede manche, met als gevolg dat de beste skiër van de vroege omloop aan het eind van de dag op een omgeploegde piste naar beneden moet.

In het verleden gingen alleen de beste vijftien deelnemers aan de eerste manche in omgekeerde volgorde van start. De mindere goden van de ochtendsessie moesten heel lang wachten tot ze nog een keertje mochten afdalen. Volgens de FIS wordt de wedstrijdspanning vergroot als de beste atleten tot het laatst bewaard blijven. Belangrijker nog is de inbreng van de televisie. De meeste kijkers haken af zodra de winnaar bekend is. In het vervolg moeten ze de hele dag uitzitten, als ze de apotheose niet willen missen.

Voor Tomba en zijn collega's is de nieuwe regel onacceptabel. “Ik zal dit seizoen uit protest alleen nog maar in de eerste manche uitkomen”, dreigt de Italiaanse playboy in de Franse sportkrant L'Equipe. Tomba heeft natuurlijk gemakkelijk praten. Hij heeft de wereldbeker al een keer gewonnen en veroverde drie olympische gouden medailles. Alleen het wereldkampioenschap ontbreekt nog op zijn indrukwekkende erelijst. Daarom heeft hij zijn zinnen gezet op het WK in het Spaanse Sierra Nevada, in februari 1996.

Om de negatieve reacties de kop in te drukken heeft de skifederatie de nieuwe regel deze week een beetje afgezwakt. Als de weersomstandigheden daar om vragen, dus als de piste van slechte kwaliteit is, zal de wedstrijdorganisatie de oude opzet ter hand nemen. De officials ter plekke kunnen tot een uur voor de wedstrijd van gedachten veranderen.

Het is twijfelachtig of Tomba en Girardelli akkoord zullen gaan met deze tegemoetkoming. Ze willen duidelijkheid in de chaos die het door commerciële belangen bepaalde skicircus al jaren kenmerkt. Ze protesteren ook tegen het voorstel om over een paar maanden in Sestrières een avondwedstrijd (prime-time voor televisie) te programmeren. De allrounders die in het Italiaanse ski-oord 's ochtends aan de afdaling deelnemen, moeten ruim twaalf uur wachten tot de slalom begint. Tomba is geen afdaler, maar hij verklaart zich solidair met zijn rivalen. “Misschien kom ik alleen bij het WK aan de start. De rest van het seizoen kan me gestolen worden.”