Nieuwe vleugel voor Boymans

ROTTERDAM, 11 NOV. Museum Boymans-Van Beuningen in Rotterdam krijgt een financiële injectie van 28 miljoen gulden.

Met het geld kan de museumdirectie een nieuwe vleugel bouwen aan de Westersingel en de educatieve ruimten uitbreiden. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad ging donderdagavond met de nieuwbouwplannen akkoord. Het bedrag is onderdeel van het totale gemeentelijke investeringsplan voor de komende vier jaar, waarvoor 437 miljoen is uitgetrokken. De steun aan het museum kan volgens wethouder Kombrink worden beschouwd als een cadeau voor het jubilerende Boymans, dat in 1999 hondervijftig jaar bestaat. Een jaar eerder moet de uitbreiding een feit zijn. De nieuwe vleugel biedt volgens toekomstig directeur Chris Dercon plaats aan de grote collectie prenten en tekeningen van het Rotterdamse museum. Om de verzameling heen wil hij een netwerk opzetten van educatieve voorzieningen voor het publiek, waaronder een moderne bibliotheek. Met het geld kan Boymans ook de binnenplaats, nu in gebruik als parkeerplaats, inrichten als beeldentuin. Het CDA had als enige partij moeite met de investeringen in Boymans-Van Beuningen en ook andere kunstinstellingen in voorgaande jaren. “Het gevaar dreigt dat we investeren in stenen en dat er dus geen geld overblijft om alle nieuwe ruimten te vullen met kunst. Wat ons betreft is deze investering voorlopig de laatste. Laat dat duidelijk zijn aan de kunstsector”, aldus fractievoorzitter D. Dekker. De gemeenteraad stelde evenwel acht ton extra beschikbaar aan de opera en nog eens drie miljoen gulden voor uitbreiding van ateliers en werkplaatsen voor kunstenaars. (ANP)