Miljardencontract olie Azerbajdzjan

BAKU, 11 NOV. De Azerbajdzjaanse regering heeft gisteren opnieuw een contract getekend met een internationaal consortium voor de ontwikkeling van een olieveld in de Kaspische Zee. Het Russische Lukoil heeft het grootste aandeel in de overeenkomst.

De exploitatie van het olieveld Karabakh, dat honderdtwintig kilometer buiten de kust van Baku ligt, vergt een investering van drie miljard dollar (4,7 miljard gulden). Het veld bevat een geschatte reserve van 85 tot 180 miljoen ton en moet een produktie leveren van vijftigduizend vaten olie per dag.

Rusland is zwaar vertegenwoordigd in het consortium. Naast het Amerikaanse Pennzoil (dertig procent), de Azerbajdzjaanse staatsonderneming Socar (7,5 procent) en het Italiaanse Agip (vijf procent) heeft het Russische Lukoil een belang van 7,5 procent. Indirect hebben de Russen nog eens een belang van vijfentwintig procent via de joint-venture LukAgip. LukAgip heeft een belang van vijftig procent in de overeenkomst.

In september vorig jaar sloot de voormalige Sovjet-republiek al een contract ter waarde van acht miljard dollar met een internationaal consortium, dat vooral uit westerse bedrijven bestaat. De Russische regering zei toen het contract niet te zullen erkennen omdat de overeenkomst schadelijk zou zijn voor het milieu in de Kaspische Zee. Lukoil kreeg toen een belang van slechts tien procent toebedeeld.

Het nieuwe contract voor het Karabakh-veld is volgens de Russische minister van energie, Joeri Sjafranik “goed voor de Azerbajdzjaanse en Russische volken”. Volgens hem zijn de betrekkingen tussen de twee staten nu hersteld. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zegt de eenzijdige exploitatie door Azerbajdzjan van olievelden in de Kaspische Zee niet te erkennen. Alle landen aan deze binnenzee zouden gezamenlijk van de winning moeten profiteren. Maar Sjafranik zegt dat hij “vanaf het eerste begin” het nieuwe contract heeft gesteund. Het is onduidelijk of hij een afwijkende mening heeft of dat Rusland nu tevreden is vanwege het grote aandeel van Lukoil.

De ondertekeningsceremonie, waarbij ook de Azerbajdzjaanse prsident Alijev aanwezig was, komt twee dagen voor de eerste parlementverkiezingen sinds het land onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. (Reuter, AFP)