Justitie eist dat bladen en omroep kansspelen beëindigen

DEN HAAG, 11 NOV. Justitie wil voetbalspelen verbieden waarmee een aantal dagbladen, een voetbaltijdschrift en een omroep-organisatie in augustus en september zijn begonnen. Volgens justitie zijn deze spelen in strijd met de wet op de kansspelen. Het college van procureurs-generaal heeft de betrokken media in een brief gesommeerd de spelen in de winterstop te beëindigen, anders wordt strafvervolging ingesteld.

In de brief heeft de procureur-generaal mr. C. Ficq in Den Haag de organisatoren gewaarschuwd dat zij het spel uiterlijk in de winterstop moeten beëindigen. Doen ze dat niet dan riskeren de organisatoren van de spelen een boete van 25.000 gulden. Het betreft onder meer het Algemeen Dagblad, het Rotterdams Dagblad, kranten van uitgever Wegener, Voetbal International, de omroep Veronica en het Nieuwsblad van het Noorden.

Bij Veronica heet het spel Super Elf, naar het gelijknamige programma. Lezers en kijkers hebben aan het begin van het voetbalseizoen zelf teams samengesteld van spelers uit de eredivisie van het betaald voetbal. Afhankelijk van de prestaties van deze spelers kunnen ze wekelijks punten scoren.

De dagbladen en Voetbal International drukken wekelijks standen van het spel af. Bij het Algemeen Dagblad doen 100.000 mensen mee, bij andere kranten nemen tienduizenden lezers deel aan de spelen. Deelnemers doen gratis mee en kunnen prijzen winnen, variërend van een auto (bij het Algemeen Dagblad) tot kaartjes voor voetbalwedstrijden.

Volgens de brief van het college van procureurs-generaal is er sprake van een kansspel omdat de deelnemers geen overwegende invloed hebben op het spel. Ook hebben de media geen vergunning gevraagd voor ontheffing van de wet op de kansspelen. Zouden aan het spel geen prijzen zijn verbonden, dan is het spel wèl toegestaan.

Justitie geeft overigens alleen een vergunning als de opbrengst naar “enig algemeen belang”, kortom: naar een goed doel, gaat. Dat kan liefdadigheid, wetenschap of kunst zijn.

Commentariërend hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, D. Dalmolen, noemt het verbod merkwaardig. “Je moet wel verstand van voetbal hebben om een deugdelijk resultaat te halen. De deelnemer die nu laatste staat heeft in een vraaggesprek gezegd dat hij zo'n slecht mogelijk elftal heeft samengesteld. Dat zegt wel iets, lijkt me.” Bij het Nieuwsblad van het Noorden heet het spel Coach van het Jaar en telt naar schatting 25.000 deelnemers.

Volgens Dalmolen veronderstelt de wet op de kansspelen bovendien een opbrengst. “Wij vragen nul komma nul van de deelnemers. We kweken er hooguit een stukje goodwill mee.” Hij zegt niet te begrijpen waarom justitie de pret van duizenden voetbalminnende krantenlezers wil bederven. Bij het college van procureurs-generaal was niemand voor een toelichting bereikbaar.