'Jonk hield er al rekening mee niet te worden uitgenodigd'; Numan heeft het middenveld eindelijk uit zijn hoofd gezet

PSV bood Ajax afgelopen zondag in het Olympisch Stadion uitstekend partij. Toch zit er maar één speler uit Eindhoven tegenover zeven Ajacieden in de selectie van het Nederlands elftal. “Of dat raar is? Misschien wel, ja”, zegt Arthur Numan, de enige international van PSV.

NOORDWIJK, 11 NOV. Hij had er rekening mee gehouden dat zijn ploeggenoten Cocu en vooral Jonk ook zouden worden geselecteerd. Maar Arthur Numan wil er geen punt van maken. “Anders lijkt het een aanval op het selectiebeleid”, zegt de 25-jarige linksback. En die schijn wil hij voorkomen.

Numan heeft zijn les geleerd. “Ik heb al eens eerder mijn neus gestoten. Ik zei toen dat ik vond dat Vanenburg er bij had moeten zitten. Daarvoor werd ik door Advocaat op mijn vingers getikt. Hij stelde het aan de orde in de kleedkamer waar de hele groep bij zat.” Numan voelde zich flink opgelaten. “Ik zat toen zelf net bij het Nederlands elftal. Ik zag al die ogen op me gericht.”

Is het toch niet een beetje vreemd dat Hiddink slechts één PSV'er heeft geselecteerd? “Misschien wel, ja”, geeft Numan schoorvoetend toe. “Vooral als je ziet hoe we momenteel spelen.” Aan de andere kant kan hij zich ook wel voorstellen dat de bondscoach niet te veel wijziginen heeft willen aanbrengen bij de selectie. “Want het is de laatste wedstrijd. Daarom hield Jonk er zelf ook niet echt rekening mee dat hij zou worden uitgenodigd.”

Numan zelf lijkt de vaste linksback van Oranje te worden, sinds Frank de Boer in het centrum van de verdediging actief is. Hierdoor kan hij eindelijk het aantal interlands opvijzelen. Want hoewel Numan op 14 oktober 1992 tegen Polen debuteerde, kwam hij pas twaalf keer uit voor het Nederlands elftal. Dertien keer zat hij als reserve-speler aan de kant.

De voormalige bondscoach Dick Advocaat voorspelde hem vorig seizoen al een basisplaats in Oranje. De huidige PSV-trainer zag in Numan een verdediger voor zijn nieuwe formatie, maar de speler zelf had er weinig trek in. Hij wilde op het middenveld blijven spelen. Advocaat vroeg of Numan een goede kandidaat voor de backpositie zag rondlopen. 'Noem hem maar, dan kopen we hem meteen', zei Advocaat. Numan bleef het antwoord schuldig en moest schoorvoetend met de plaatsverschuiving instemmen.

De PSV-aanvoerder was de hele zomervakantie “chagrijnig” bij het idee dat hij linksachter zou moeten spelen. “Verdedigers zijn nooit helden. Aanvallers en middenvelders worden bejubeld. Verdedigers hebben altijd het gevoel dat ze minder worden gewaardeerd.” Numan is het slachtoffer van zijn eigen kwaliteiten. “Ik heb van alles wat.” Heel langzaam wende hij aan zijn nieuwe positie. Vooral toen PSV na een zwakke seizoenstart met vier in plaats van drie verdedigers ging spelen. Numan heeft daardoor de vrijheid gekregen veelvuldig mee naar voren te gaan. “Ik heb het middenveld uit mijn hoofd gezet.”

Bij het Nederlands elftal moet hij als linksachter behoudender spelen dan bij PSV. Door het drie-spitsensysteem van Oranje is er minder ruimte om op te komen. Is het niet vervelend zo behoudend te moeten voetballen? “Niet in belangrijke wedstrijden als tegen Noorwegen. Dan is het van groot belang om 'de nul' te houden. Dat is een belangrijke taak.” Tegen de veel zwakkere voetbalnatie Malta was er vorige maand weinig eer voor hem weggelegd. “Dan moet je simpel spelen. Bal hebben, bal afspelen. Ik heb weinig foute dingen gedaan. Nee, moe ben ik er zeker niet van geworden.”

Numan wordt een beetje moe van alle verhalen over het Ajax-concept bij Oranje. “Wat nou Ajax-systeem! Er lopen genoeg spelers van andere clubs.” Toch is Numan een van de weinige spelers zonder Ajax-achtergrond. “Ik weet toch hoe er wordt gespeeld. Dat is me verteld, klaar. Dus is het simpel. Ik hoef echt niet ineens heel anders te spelen.” Wat vindt hij dan van de bewering dat de niet-Ajacieden bij Oranje er voor zorgen dat het systeem niet loopt? “Bullshit”, stelt hij kort maar krachtig.

Numan weet niet waarom het Nederlands elftal veel minder geolied draait als Ajax. “Ik heb geen idee. Echt niet. Waarom zou ik het voor me houden?” Hij vergelijkt Oranje met PSV. “Wij hadden bij PSV eerst ook een stel goede spelers, maar als elftal draaide het niet. Dan ga je wat schuiven, kijken wat het beste is en vervolgens gaat het ineens groeien. Want het gaat toch om het collectief. Dan komen de individuele kwaliteiten vanzelf tevoorschijn. Daar zitten we bij het Nederlands elftal ook op te wachten. Het verschil is alleen dat je bij een club bijna dagelijks bij elkaar bent en hier alleen de laatste vier dagen voor een interland.”

Bij PSV kwam de gewenste vorm toch eerder dan Numan had verwacht. “Vooral als je zag hoe we aan het begin van het seizoen speelden. De eerste wedstrijd tegen Fortuna was behoorlijk matig.” Twee maanden later bleek PSV gelijkwaardig aan Ajax. “We blaakten zondag van zelfvertrouwen. Toen ik voor de wedstrijd bij de bespreking van Advocaat hier in hetzelfde hotel in Noordwijk om me heen keek, zag ik al die koppen die dat uitstraalden. We gingen naar Amsterdam om niet te verliezen. Maar dat wil niet zeggen dat je tegen Ajax moet gaan verdedigen. Want dan verlies je. Je moet Ajax onder druk zetten. Roda overdreef dat laatst wel een beetje. We hadden kunnen winnen, ja. Maar stel dat je in de tweede helft nog zo'n klooien-goal om de oren krijgt en verliest, dan heb je helemaal de ziekte in. Nu is het verschil gewoon vijf punten gebleven.”

Nog een keer komt de niet-geselecteerde Wim Jonk ter sprake. “Willem doet het goed bij ons. Hij is gehaald om voor de verdediging te spelen. Maar toen het in begin niet zo lukte bij ons, is hij vlak achter Nilis en Ronaldo komen te staan. Dat zou hij bij het Nederlands elftal natuurlijk ook kunnen.”

Voelt hij zich als enige PSV'er een eenling bij Oranje? “Ja, enorm! Ik voel me helemaal buitengesloten.” Numan lacht om de vraag en vervolgt serieus. “Ik ken sommige jongens al jaren. Met Frank en Ronald de Boer speelde ik zelfs al in de UEFA-jeugd.” En met Marc Overmars ligt hij bij het Nederlands elftal al drie jaar op één kamer. “Het zou onzin zijn mezelf een vreemde eend in de bijt te voelen.”

Hij verwacht dat deze groep, mogelijk aangevuld met zijn clubgenoten Cocu en Jonk, nog wel even bij elkaar zal blijven. In ieder geval tot en met de eindronde van het Europees kampioenschap, volgend jaar in Engeland. Nederland moet woensdag winnen van Noorwegen. Met een eventuele uitschakeling houdt Arthur Numan geen rekening. Zijn verklaring is simpel: “Het is moeilijker in om een uitwedstrijd een punt te halen, dan thuis te moeten winnen.”

    • Hans Klippus