Groot aantal doden bij de oorlog in Sri Lanka

COLOMBO, 11 NOV. Bij nieuwe gevechten tussen Tamil Tijgers en het Sri-Lankese regeringsleger zijn ten minste 90 rebellen en dertien regeringssoldaten om het leven gekomen. Dit hebben legerwoordvoerders vandaag gezegd. Het regeringsoffensief, dat vorige week enkele kilometers voor het rebellenbolwerk Jaffna was gestopt, is gisteren voortgezet.

Volgens het leger is de dood van ten minste 78 rebellen van de separatistische Bevrijdingstijgers voor Tamil Eelam (LTTE) tijdens de jongste gevechten bevestigd, maar ligt het werkelijke aantal nog hoger. Aan regeringszijde zouden twaalf soldaten en een officier om het leven zijn gekomen bij gevechten in de buitenwijken van Jaffna. In de loop van de ochtend zijn deze wijken op de rebellen veroverd, aldus het leger.

Het regeringsleger rukt slechts zeer langzaam op omdat het beducht is voor mijnen en boobytraps die de Tijgers op grote schaal zou hebben achtergelaten.

Sinds het begin van het regeringsoffensief, op 17 oktober, zijn volgens schattingen van het leger meer dan duizend rebellen om het leven gekomen. De eigen verliezen bedragen 221 doden en 536 gewonden.

Vrijwel alle informatie uit oorlogsgebied is praktisch oncontroleerbaar. De regering monopoliseert de nieuwsgaring in het noorden, waar geen enkele onafhankelijke journalist is toegelaten. Ook internationale hulporganisaties hebben geen toegang tot het gebied.

Gisteren vertrok een schip onder toezicht van het Internationale Rode Kruis uit de oostelijke havenstad Trincomalee, met hulpgoederen die bestemd zijn voor de Tamil-vluchtelingen in het noorden. Verscheidene internationale hulporganisaties staan al wekenlang klaar om op veel grotere schaal hulp te bieden aan de naar schatting half miljoen vluchtelingen. De regering in Colombo wekt de indruk die hulp niet erg op prijs te stellen. (AP)