Gestript in de mixed

In de bridgewereld bestaan verschillende competities voor het mooiste spel van het jaar. In ons land kennen we de Meerstaete Consultants Competitie voor het beste af- en tegenspel door Nederlandse bridgers, waarbij het altijd maar afwachten is of mooie handjes zich daadwerkelijk aandienen. Soms gebeurt er wekenlang niets waarna ineens de mooiste spellen als rijpe appels uit de boom vallen. Blijkbaar beleven we nu een oogstmaand. Kijken we eerst eens naar het Nederlands kampioenschap gemengde viertallen afgelopen zondag in Utrecht. De titel ging naar een viertal uit Eindhoven, bestaande uit Jan Verhees-Else van Eindhoven en Jos Dirks-Niene Lardinois. Uiteraard deed de regerend Europees kampioen mixed viertallen mee: team Vriend (Maas-Vriend, Tammens-Van der Pas). Hoewel zijn viertal op een enigszins teleurstellende derde plaats eindigde, zal Kees Tammens toch met genoegen op dit kampioenschap terugkijken. Hij wist namelijk een spel bijzonder fraai af te wikkelen:

West gever Noord

NZ kw. Schoppen HVB10

Harten 743

Ruiten AH64

Klaver AH

West Oost

Schoppen 854 Schoppen 92

Harten AHB1062 Harten V5

Ruiten 3 Ruiten VB72

Klaver V76 Klaver B9852

Zuid

Schoppen A763

Harten 98

Ruiten 10985

Klaver 1034

West Noord Oost Zuid

Van der Pas Tammens

1Harten dbl pas 1Schoppen

pas 4Schoppen pas pas

pas

Tegen 4Schoppen van zuid begon west met twee hoge harten en switchte daarna naar Ruiten3. Zelfs met alle vier handen open is het niet zo makkelijk te zien hoe de leider tien slagen kan maken. Aan tafel loste Kees Tammens deze puzzel goed op. Het naspel van Ruiten3 zette hem aan het denken. Zeker nu west zoveel redelijke alternatieven heeft: troef, klaveren of nog een hoge harten. Tammens schatte deze ogenschijnlijk onbelangrijke ruiten terecht in als een singleton. Hij nam RuitenA, speelde drie hoge troeven (oost gooide de derde keer Klaver2 af; OW spelen distributiesignalen: laag-hoog is een oneven aantal, hier vermoedelijk een vijfkaart), sloeg KlaverA-H en troefde een harten af in zijn hand (oost gooide weer een klaveren af). Het vallen van HartenV tijdens de tweede hartenronde gaf de leider trouwens al de aanwijzing dat oost maar een doubleton harten had. Vanwege het afgooien van klavers door oost had Tammens bovendien alle reden om aan te nemen dat oost was gestript van op één na al zijn klavers en verder alleen maar ruiten had. Hij troefde nu de derde klaveren in dummy en speelde een kleine ruiten. Oost nam met de boer, maar moest toen van RuitenV-klein afkomen: 4Schoppen contract. Op de andere tafel maakte de leider 2Schoppen met een overslag. Partner Marijke van der Pas was dermate onder de indruk dat zij dit spel onmiddellijk kandidaat stelde voor de afpeelprijs in de Meerstaete Competitie.

De volgende hand is afkomstig uit de zojuist gespeelde Politiken World Pairs in Kopenhagen, een invitatietoernooi georganiseerd door de Deense krant Politiken. Het toernooi, qua sterkte en formaat goed te vergelijken met de befaamde jaarlijkse Cap Volmac Top 16 in Den Haag, werd gewonnen door de Pakistaanse Amerikaan Zia Mahmood, die voor de gelegenheid een partnership vormde met de Amerikaanse professional Peter Weichsel. Onze landgenoten Bauke Muller en Wubbo de Boer eindigden samen met de Noren Geir Helgemo en Tor Helness op een gedeelde vijfde plaats. Bepaald niet slecht in zo'n veld. Maar nu de hand, die interessant is zowel wat afspel als tegenspel betreft :

West gever Noord

Allen kw. Schoppen -

Harten AB4

Ruiten 96

Klaver AVB107632

West Oost

Schoppen tHB953 Schoppen 10764

Harten V7 Harten H10932

Ruiten AH873 Ruiten 1042

Klaver 9 Klaver 8

Zuid

Schoppen AV82

Harten 865

Ruiten VB5

Klaver H54

Zowel Peter Weichsel (tegen de Italianen Lanzarotti-Buratti) en de Deen Dennis Koch-Palmund (tegen Berkowitz-Cohen uit de Verenigde Staten) sprongen meteen naar 5Klaver na de 1Schoppen opening van west. Beide oostspelers startten met een schoppen. Daarna vond echter een scheiding der geesten plaats. Peter Weichsel liet in dummy een kleine schoppen bijspelen, die hij in de hand troefde. Hij trok de troeven met KlaverV en speelde toen Ruiten9 voor. Toen oost deze kaart niet dekte met de tien, liet Weichsel Ruiten9 doorlopen voor de heer van west, die met HartenV vervolgde voor het aas. Nu stak de leider met Klaver7 over naar dummy's KlaverH, gooide op SchoppenA zijn tweede ruiten weg en liet RuitenB lopen. Toen west niet dekte ging daarop een harten weg uit de hand. Indien west wel zou dekkken is het contract ook gemaakt. Noord troeft en steekt met een zorgvuldig bewaarde kleine klaveren over naar tafel en gooit op de RuitenV een harten af. Uiteraard werkt een loser-on-loser speelwijze in de ruiten ook.

Koch-Palmund legde in dummy het aas na de schoppenstart van David Berkowitz. In de hand ging een ruiten weg. De Deen zette de Amerikanen onder druk met het spelen van Ruiten5, daarmee het bezit van Ruiten10 suggererend. Na rijp beraad speelde Larry Cohen terecht een kleine ruiten bij. Berkowitz kwam aan slag met de Ruiten10 en speelde schoppen door, die de leider hoog troefde. Dummy werd bereikt met KlaverH via een middelhoge klaveren, waarna een ruiten hoog getroefd werd in de hand. Met een lage klaveren werd wederom de tafel bereikt via Klaver5, waarna de derde ruiten hoog in de hand werd getroefd. Nu volgde HartenA, waaronder Larry Cohen de vrouw deponeerde. Koch ging door met Harten4, door Berkowitz zorgvuldig genomen met Harten9. Hij bleef aan slag en kon nu ook HartenH incasseren: één down.

Het probleem is hier natuurlijk de locatie van HartenB. Zou zijn partner die kaart hebben, dan had Berkowitz met HartenH (waaronder de boer valt) moeten voornemen om aan slag te blijven voor het incasseren van de derde harten. De Amerikaan kwam echter terecht tot de conclusie dat met HartenV-B sec Cohen onder HartenA wel HartenB zou hebben gegooid, daarmee tevens het bezit van HartenV indicerend. Immers HartenB zonder de vrouw zou het bezit ervan bij de leider impliceren, die dan vermoedelijk zich op de simpele snit op HartenH zou hebben verlaten.

Cohen-Berkowitz hebben in zoverre pech op deze hand dat ze niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Nu kunnen ze niet participeren in de Meerstaete Consultants Competitie voor het beste tegenspel. Gelukkig voor hen bestaat er in die categorie ook een internationale persprijs, waarvoor ze zich met deze verdediging zondermeer kandidaat hebben gesteld.

    • Jan van Cleeff