Celestijns

In de boekenbijlage van 21 oktober doet Sjoerd de Jong een poging het verkoopsucces van de de Celestijnse Belofte te verklaren. Volgens mij ziet hij daarbij enkele belangrijke oorzaken over het hoofd. In vervolg op de individualiseringsgolf van de jaren zestig bestaat er een toenemende behoefte bij mensen, die voor zichzelf een religieuze ontwikkeling willen, daarvoor niet meer afhankelijk te zijn van goeroes of heilige geschriften. Ook in New Age-kringen spelen deze inspiratiebronnen nog een belangrijke, maar vermoedelijk afnemende rol. Het verkoopsucces van het boek, dat bestemd is voor zelfdoeners, is daarvoor een aanwijzing.

De steeds meer zichtbare delen van een toenemende individualisering hebben bijvoorbeeld Herman Wigbold en Pim Fortuyn al geïnspireerd tot het schrijven van boeken waarin duidelijk een terugverlangen spreekt naar voorbije tijden. De toenemende individualisering zal misschien een veel diepere crisis opleveren. Deze ontwikkelingen zijn waarschijnlijk een beginpunt voor iets geheel anders voor de komende eeuw, we zullen er doorheen moeten.

    • J. Davids