Beschuldiging onrechtmatig

ARNHEM, 11 NOV. De Belgische kunsthandelaars S. Delbaere moet publiekelijk zijn beschuldigingen aan het adres van de Velpse kunsthandelaar Helldorfer intrekken.

Delbaere beschuldigde Helldorfer van betrokkenheid bij de diefstal van twee schilderijen van Dali. Hij moet in enkele regionale dagbladen zijn beschuldigingen rectificeren. Dat heeft rechter mr. A. Pos gisteren bepaald in zijn vonnis in het kort geding dat Helldorfer had aangespannen. Helldorfer eiste in het kort geding rectificatie van alle beschuldigingen en een voorlopige schadevergoeding van vijftigduizend gulden. Die laatste eis is afgewezen. Helldofer voelde zich in zijn goede naam en eer aangetast door uitlatingen van Delbaere dat hij opdracht had gegeven tot diefstal van twee schilderijen van Dali. Die schilderijen De handkus en De vlucht naar Egypte werden in de nacht van 28 op 29 augustus gestolen tijdens een expositie in Arnhem. De twee kunsthandelaren liggen al langer met elkaar overhoop. Binnenkort dient het hoger beroep van een kort geding dat Delbaere tegen Helldorfer had aangespannen. Toen eiste Delbaere dat Helldorfer beschuldigingen aan zijn adres introk. De rechter wilde toen in die zaak geen uitspraak doen omdat hij zich niet bevoegd achtte. Beide kunsthandelaren zeggen dat ze door elkaars kwaadaardige aanvallen klanten verliezen. (ANP)