Aandeelhouders Verto spannen procedure aan

ROTTERDAM, 11 NOV. Een groep aandeelhouders van het failliete staalkabelbedrijf Verto wil dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof het bestuur en de commissarissen veroordeelt wegens wanbeleid. De aandeelhouders zijn gistermiddag, daags voor het verstrijken van de wettelijke termijn, een procedure begonnen om een veroordeling te verkrijgen.

Dat heeft mr. J. Blocks, die optreedt namens de aandeelhouders, gistermiddag desgevraagd meegedeeld. De Ondernemingskamer is gespecialiseerd in conflicten bij bedrijven. De groep aandeelhouders wordt aangevoerd door de belangenvereniging van beleggers VEB. Op basis van een veroordeling wegens wanbeleid willen de aandeelhouders persoonlijke schadeclaims indienen tegen voormalige bestuurders en commissarissen van Verto.

De eis van wanbeleid hangt samen met de aankoop door Verto in 1988 van De Regt Special Cable, een specialist in aramidekabels. De Regt werd voor 12 miljoen gulden gekocht en drie jaar later met acht miljoen verlies afgestoten. Verto, waar 1200 mensen werkten, ging begin 1993 op de fles nadat onderhandelingen met verschillende geldschieters op niets waren uitgelopen.

Twee deskundigen, de advocaat mr. R. Schimmelpenninck en registeraccountant G. Timmer, onderzochten op last van de Ondernemingskamer de ondergang van Verto. Zij publiceerden twee maanden geleden een rapport over de gang van zaken. De aandeelhouders claimen dat Verto bij de overname van De Regt roekeloos heeft gehandeld, zo legt Blocks uit. Verto deed geen financieel onderzoek, het beleidsplan na de aankoop was evenmin doordacht, terwijl bij de verkoop de weg van de minste weerstand werd bewandeld.

Om schadeclaims mogelijk te maken willen de aandeelhouders dat de goedkeuring voor het beleid van bestuur en commissarissen in de betrokken jaren ongedaan wordt gemaakt. Er loopt al een aansprakelijkheidsprocedure van de bewindvoerders van Verto tegen de bestuurstop.

In het tweede deel van de jaren tachtig werd het het Verto-bestuur steeds duidelijker dat de winst stagneerde en de markten van het bedrijf weinig perspectief boden. Om uit de malaise te ontsnappen nam Verto De Regt over. Verto onderschatte vervolgens de problemen bij De Regt, concludeert het deskundigenrapport, terwijl het bestuur ook bij de overname zelf steken liet vallen.

    • Menno Tamminga