Storm van protest tegen doodvonnissen Nigeria

LAGOS, 10 NOV. Het doodvonnis tegen de Nigeriaanse schrijver Ken Saro-Wiwa en acht andere actieleiders van het Ogoni-volk heeft gisteren geleid tot een storm van protest in de hele wereld.

De Europese Unie heeft de Nigeriaanse regering gewaarschuwd dat het voltrekken van de doodvonnissen ernstige gevolgen kan hebben voor de Europese steun aan het Westafrikaanse land. In een verklaring gisteren in Brussel zei de EU ernstig bezorgd te zijn over de bekrachtiging van de doodvonnissen door de junta die Nigeria regeert. “De samenwerking met de Europese Unie zal in het licht van de huidige gebeurtenissen opnieuw worden besproken”, aldus de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Solana. De vijftien lidstaten deden een dringend beroep op machthebber Abacha om clementie te betrachten. De verklaring werd ook onderschreven door vier Europese landen die geen lid zijn van de Unie, Malta, Cyprus, Zwitserland en Noorwegen. (Reuter) Hans van Kregten voegt hier aan toe: De mensenrechtensituatie in Nigeria is het hoofdonderwerp geworden op de topconferentie van het Britse Gemenebest in Auckland, Nieuw Zeeland, die nog tot en met maandag zal duren. Groot-Brittannië en Canada hebben de Nigeriaanse regering namens het Gemenebest om gratie voor de negen veroordeelden verzocht. “De doodvonnissen in Nigeria vertegenwoordigen het soort gedrag dat het Gemenebest afgeschaft wil zien”, aldus de Canadese premier, Jean Chrétien.

De Nigeriaanse delegatieleider en minister van buitenlandse zaken, Tom Ikimi, zegt dat Ken Saro-Wiwa niet is veroordeeld wegens zijn milieustandpunten of zijn pogingen het lot van het Ogoni-volk te verbeteren. “Hij is samen met anderen verantwoordelijk voor de gruwelijke moord op de oorspronkelijke leiders van de Ogoni's. Ze hebben een eerlijk proces gekregen. Nigeria is niet naar Nieuw Zeeland gekomen voor een inquisitie, en andere Gemenebestlanden hebben ook hun problemen.”