Spanning rond O-Slavonië

ZAGREB, 10 NOV. Kroatië brengt elitetroepen over naar Oost-Slavonië, het laatste stukje van Kroatië dat zich nog in handen van de Kroatische Serviërs bevindt. Ook de Kroatische Serviërs hebben troepen verplaatst en die bovendien in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Dat meldden gisteren de Verenigde Naties.

Volgens de VN hebben de Kroaten zware artillerie geplaatst in het voor wapens en militairen verboden gebied langs de grens met Oost-Slavonië.

Kroatië heeft herhaaldelijk gedreigd Oost-Slavonië gewapenderhand te veroveren als vredesoverleg geen oplossing oplevert. Dezer dagen wordt de kwestie besproken op de Bosnië-conferentie in Dayton (Ohio). De Kroatische troepenverplaatsingen worden door de VN als een poging van Kroatië de druk op de Kroatische Serviërs op te voeren.

Kroatië beschuldigde gisteren de VN van het opgeven van vijf waarnemersposten in Oost-Slavonië. Volgens de Kroaten zijn de VN-posten inmiddels overgenomen door de Kroatische Serviërs. Dat werd echter tegengesproken door de sectorcommandant, de Belgische generaal Freddie van der Weghe: “Dit is desinformatie. Sinds augustus is er niets aan de toestand veranderd.”

In Dayton is gisteren gezegd dat de partijen over de kwestie Oost-Slavonië dicht bij een compromis zijn. De Kroatische Serviërs hebben er in principe mee ingestemd dat de Kroatische soevereiniteit over het gebied op termijn wordt hersteld. Maar over de duur van die overgangsperiode en over een aantal andere punten bestaat nog verschil van mening. (Reuter)