Rusland erkent 124 mln schuld aan Nederland

DEN HAAG, 10 NOV. Rusland erkent een bedrag van 124 miljoen gulden aan openstaande schulden aan Nederlandse bedrijven. Dat heeft minister Davydov van buitenlandse economische betrekkingen gezegd tegen staatssecretaris Van Dok (economische zaken) die deze week een bezoek brengt aan Rusland.

Het gaat om schulden van vooral handelshuizen aan ongeveer 50 Nederlandse bedrijven. De schulden zijn ontstaan in de periode 1989-1991. De Nederlandse ondernemers hadden hun exportkrediet niet verzekerd.

De Russische National Reserve Bank speelt nu een centrale rol in de afwikkeling van deze schulden. Aan Nederlandse zijde heeft de werkgeversorganisatie VNO-NCW een coördinerende rol gespeeld. Deze organisatie onderhandelt op korte termijn verder over de voorwaarden, het rentepercentage, waaronder de betaling van de schulden zal plaatsvinden. In het verleden schatte VNO-NCW de onverzekerde uitstaande schuldenlast op zo'n 150 miljoen gulden.

Het consulaat-generaal in Sint Petersburg greep het bezoek van staatssecretaris Van Dok aan om de resultaten te presenteren van een onderzoek onder Nederlandse ondernemers die actief zijn in Rusland. Het merendeel maakte zag de afgelopen jaren de verkopen met meer dan tien procent groeien, terwijl in veel gevallen het aantal werknemers verdubbelde. Ook voor de komende jaren zijn de ondernemers optimistisch.

Als belemmeringen noemen zij wel het belastingklimaat, onzekerheid door tekortschietende wetgeving en invoertarieven. Ook de politieke instabiliteit speelt de ondernemers parten. Slechts enkelen zeggen last te hebben van criminaliteit of mafiapraktijken.

De meeste ondernemingen (driekwart) zijn actief in Europees Rusland. Eenderde is ook actief in West-Siberië. Veel van de bedrijven die werkzaam zijn in Rusland, zijn ook actief in andere landen die vroeger deel uitmaakten van de USSR, zoals Oekraïne en Kazachstan, de Baltische Staten en Wit-Rusland.

Over de afgelopen drie jaar meldt ruim 80 procent van de ondernemingen een groei in de verkopen van meer dan 10 prcent. De komende drie jaar verwachten zij een groei van meer dan 10 procent te halen. Slechts 5 procent van de ondernemingen zag de verkopen in de afgelopen drie jaar teruglopen.