Proftoernooi driebanden op nippertje gered

HALLE, 10 NOV. Tien jaar professioneel driebanden, tien jaar vechten om te overleven. In het Duitse Halle wordt dit weekeinde het tweede jubileum gevierd. Bijna was er niets te vieren, want de financiële problemen overheersen de competitie om de wereldbeker. Slechts door de geldelijke steun van de Duitser Werner Bayer, de grondlegger van de proforganisatie BWA, kon het toernooi in de voormalige Oostduitse stad doorgang vinden.

De situatie in Halle is illustratief voor de afscheidingsbeweging binnen de driebandenwereld. Slechts vier toernooien staan dit jaar op de kalender van de BWA. Vorige maand Oosterhout, dit weekeinde Halle, begin december Antwerpen en vlak voor kerst de finale in Istanbul. Het geesteskind van Bayer heeft weliswaar de beste driebanders onder contract, toch heeft de BWA sinds 1986 nog steeds geen vaste grond onder de voeten. De profs worden tegengewerkt door de amateursectie en kampen bovendien met een gebrek aan publiciteit.

In Halle blijkt dezer dagen weinig van de problemen onder de tafel. De driebanders zijn misschien al blij dat ze kunnen spelen. Ze voelen zich op hun gemak in de decadente sfeer van het hotel Maritim. De meeste spelers gaan er gemakshalve van uit dat de situatie volgend jaar beter zal zijn. Toppers als de Belg Raymond Ceulemans, de Zweed Torbjörn Blomdahl en de Amerikaanse Koreaan Sang Lee maakten onlangs een strooptocht door Zuid-Korea om geïnteresseerde sponsors te vinden.

“Misschien is biljarten wel een te kleine sport”, zegt wedstrijdleider Jacques Moonen in Halle. “Een toernooi organiseren is geen punt. Geld vinden wel.” De organisatie had geen problemen met Oosterhout en Istanbul. Antwerpen kreeg de financiën pas op het allerlaatste moment rond. En Seoul liet zich van de kalender schrappen. De Nederlandse sterspeler Dick Jaspers is optimistisch. “Voorlopig moeten we tevreden zijn met de huidige cyclus. Het niveau groeit nog steeds, kijk maar naar de gemiddelden van de afgelopen jaren. Spektakel op de tafel is er genoeg.”

Misschien ligt de geringe interesse ook wel aan de programmering. Jaspers heeft in Halle een beschermde status, waardoor hij pas morgen achter de tafel hoeft plaats te nemen. Hij speelt dan tegen de winnaar van de partij tussen de Nederlander Weijenburg en de Duitser Call. Om de sponsors te gerieven heeft Jaspers inmiddels wel een paar stoten op het blauwe laken gemaakt. Samen met Blomdahl, Ceulemans en de Italiaan Zanetti speelde hij gisteren tegen een paar plaatselijke prominenten. Met als gevolg dat het officiële toernooi twee uur werd onderbroken. (ANP)