Paardengek: Spannende dingen met pony's; Uitslag paardenprijsvraag

Bijna 150 brieven en tekeningen kreeg de jury van de Paardengek-prijsvraag binnen. Daar waren piepkleine briefjes bij, maar ook hele lange brieven, stripboekjes, gedichten en grote tekeningen met gekleurde enveloppen vol paardesnoepjes en paardestickers.

'Wat vind je nou eigenlijk leuk aan die beesten?' vraagt de moeder van Hanneke Gelderblom (9 jaar) uit Nuenen. Hanneke schrijft: 'Ik vind paarden leuk omdat ze je niet snel vergeten, als je ze goed kent is het net als een vriendin of vriend.' Als Victoria van Tets (9) uit Amsterdam naar haar oma in Hattem gaat, knuffelt ze eerst de pony's en dan pas haar oma. Het lievelingspaard van Marieke van der Zwaan (12) uit Reeuwijk heeft zo'n 'heel, heel lief gezicht dat ze hem voor zich ziet met haar ogen dicht'.

Er zijn kinderen die elke dag rijden, zoals Christine Brinkhuis (9) uit Bocholtz. Zij heeft een eigen pony, Carolientje, waar ze vaak mee op wedstrijd gaat. Als ze zondags concours heeft is ze het hele weekend bezig. Carolientje moet gewassen, geborsteld en ingevlochten, en losgereden voor de wedstrijd. Anderen schreven dat ze niet op paardrijden mogen van hun ouders, hoewel ze paarden 'kei- en keigaaf' vinden. Daarom spélen die kinderen altijd dat ze paard en baas zijn.

'Het begon allemaal met 2 kussens, 1 lap en een 1 stuk touw,' schrijft Barbara Vreede (10) uit Driebergen. Het is het 'zadel' dat ze op de rug van haar vriendin legt. Ze gaan in stap, draf en galop, en spelen hele wedstrijden na. Isolde Ganzenbeek (10) uit Ulft speelt met haar houten stokpaarden Beauty en Stella. En Julie van der Meer (8) rijdt op de leuning van de stoel.

Sommige kinderen hebben spannende dingen met pony's meegemaakt. San Wepster (11) uit Zeeland ging in Nieuw-Zeeland zwemmen met paarden. 'De rivier stroomt. Het water is eerst ondiep en wordt snel dieper. Berny 'mijn' gevlekte pony zwemt en ik zit erop. Naast mij zwemt Fosey met Joey erop. We kijken elkaar aan en lachen. Mijn natte kleren plakken tegen mijn lijf. Berny's manen zwieren door het water.' Sans verhaal lijkt wel een droom maar het is echt gebeurd.

Jasper Frederiks (13) uit 's-Gravenpolder is een van de drie jongens die meedeed aan de prijsvraag. Jasper vertelt dat hij al vanaf zijn tweede of derde jaar paarden mooi vindt. Iedereen bij hem thuis - zijn vader en moeder en zijn zusje - rijdt paard. Hij houdt van 'ongestoord door het bos jakkeren'. Maar waar hij een hekel aan heeft zijn 'meisjes die de hele dag rond zo'n paard zijn nek hangen en hem zoentjes geven en tegen shetlanders zeggen: ah, wat een poepie!!!' Jasper en zijn zus Hannah (12) hebben ook een hekel aan ruiters met puntige sporen. Als op springwedstrijden paarden vallen, is dat heel gemeen, schrijft Hannah. 'Dat paard heeft daar zijn leven pijn door.'

De hoofdprijs is gewonnen door Viola Rijnsdorp (8) uit Gouda. Ze maakte niet alleen de allermooiste tekening, maar schreef er ook het leukste verhaal bij, over het circuspaard Marijken dat wel 'tot honderd kon touwtjespringen.' Viola krijgt de poetsset thuisgestuurd.

Omdat er nog zo ontzettend veel andere leuke en mooie inzendingen waren besloot de jury ook zes troostprijzen uit te reiken. San Wepster, Dries Fransen van de Putte, Elies Fransen van de Putte, Emma de Kok, Iris Bouma en een San zonder achternaam uit Nieuw- en Sint Joosland die de beste paardenbenentekenaar was, krijgen een hoevenkrabber.

    • Lucette ter Borg
    • Judith Eiselin