Oranje-selectie met Bergkamp en Winter

ROTTERDAM, 10 NOV. Aron Winter en Dennis Bergkamp zijn teruggekeerd in de selectie voor het Nederlands elftal voor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd van volgende week woensdag in Rotterdam tegen Noorwegen. Winter heeft na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Wit-Rusland een schorsing van één wedstrijd uitgezeten. Bergkamp is hersteld van de blessure waardoor hij ontbrak in het duel met Malta. Feyenoord-middenvelder Orlando Trustfull is gepasseerd en Ajax-spits Patrick Kluivert viel af door een schorsing.

Bondscoach Hiddink houdt vast aan de groep die op 11 oktober met 4-0 won van Malta. Hij selecteerde zeven Ajacieden en slechts één speler van PSV. Alleen linksback Arthur Numan is opgeroepen voor de belangrijkste interland van het jaar. De PSV'ers Jonk en Cocu leken gezien hun vorm van de laatste weken enige aanspraak op een plek te mogen maken. De posities waarvoor spelverdeler Jonk in het 'Ajax-systeem' van Oranje mogelijk in aanmerking zou komen, die van Blind of Bergkamp, zijn echter sterk bezet. Cocu heeft het nadeel dat de selectie al over twee sterke linkermiddenvelders beschikt: Richard Witschge en de van griep herstelde Davids.

De Oranje-selectie kwam vanmorgen bijeen in Huis ter Duin in Noordwijk. Alleen Schalke-spits Youri Mulder meldt zich pas later in het trainingskamp. Bondscoach Hiddink gaf Mulder toestemming zaterdag nog mee te doen met Schalke in de thuiswedstrijd tegen Sankt Pauli. Tot nu toe stond Hiddink op het standpunt dat alle spelers zich vrijdag dan wel zaterdag moesten melden. Het leidde eind vorig seizoen nog tot een hevige botsing met Winters Lazio Roma en Inter Milaan, waar Bergkamp en Jonk toen nog speelden. In Italië, waar behalve Winter ook Seedorf (Sampdoria) actief is, en in Engeland, waar Helder en Bergkamp voor Arsenal uitkomen, ligt de competitie komend weekeinde echter stil. Ook Richard Witschge hoeft zondag niet met Bordeaux in actie te komen.

De Oranje-selectie traint vandaag op het veld van amateurclub SJC. Morgen vindt achter gesloten deuren in het Olympisch Stadion in Amsterdam de traditionele oefenwedstrijd tegen Jong Oranje plaats.

Nederland is tegen Noorwegen alleen gebaat bij een overwinning. De Noren hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Engeland. Zelfs bij winst is Nederland nog niet zeker van deelname. Afhankelijk van uitslagen op andere velden wordt dan bepaald of er ook nog eens een beslissingsduel nodig is, op 13 december in Liverpool. Vooral van belang is de ontmoeting Malta - Wit-Rusland, komende zondag. Als Malta niet verliest van de Witrussen, dan eindigt Luxemburg in groep 5 als vierde. In dat geval ontloopt Nederland een beslissingsduel. Als Wit-Rusland van Malta wint is Nederland naar alle waarschijnlijkheid een van de twee slechtste nummers twee in de acht kwalificatiegroepen. De meest waarschijnlijke tegenstander voor het duel in Liverpool is de nummer twee van groep 6: Ierland, Portugal of Oostenrijk.

Van de laatste drie ontmoetingen met de Noren won Oranje er niet één, wel speelde het twee keer gelijk. Op 9 juni 1993 was Noorwegen voor de laatste keer in Nederland. Dat duel eindigde in 0-0. De laatste thuiswinst op de Scandinaviërs dateert uit 1972, 9-0. Neeskens (3), Cruijff (2), Brokamp (2), Keizer en De Jong maakten de doelpunten. Selectie Nederlands elftal: Van der Sar Veld, Frank de Boer, Ronald de Boer, Blind, Davids, Overmars, Reiziger (Ajax), Bergkamp, Helder (Arsenal), Richard Witschge (Bordeaux), Winter (Lazio Roma), Numan (PSV), De Kock (Roda JC), Seedorf (Sampdoria), De Goey (Feyenoord) en Mulder (Schalke'04). Selectie Jong Oranje voor de wedstrijd tegen Jong Noorwegen op dinsdag 14 november in Heerenveen: Roorda (FC Groningen), Westerveld, Bruggink, Platvoet (FC Twente), Vierklau (FC Utrecht), Schuiteman, Boateng, Van Bronckhorst (Feyenoord), Fuchs (De Graafschap), Reuser, Wooter (Ajax), Ooijer (Roda JC), Ricksen (Fortuna S.), Hoekstra (PSV), Makaay, Laros (Vitesse).